Belokoņs arbitrāžas procesā pret Kirgizstānu prasa 100 miljonu dolāru kompensāciju

foto db.lv
foto db.lv

Starptautiskajā arbitrāžas procesā, kas sākts pret Kirgizstānu saistībā ar Latvijas uzņēmējam un baņķierim Valērijam Belokoņam piederošās Kirgizstānas kredītiestādes "Manas Bank" ekspropriāciju, baņķieris prasa kompensāciju 100 miljonu ASV dolāru (56,7 miljonu latu) apmērā.

Laikraksta "Rossijskaja Gazeta" interneta vietne "rg.ru" ziņo, ka starptautiskajās tiesās patlaban tiek izskatītas trīs prasības pret Kirgizstānu. No tām viena saistīta ar "Manas Bank", kurā pēc bijušā Kirgizstānas prezidenta Kurmanbeka Bakijeva gāšanas pagaidu valdība pārņēma kontroli un ieviesa finanšu iestādē "konservācijas režīmu", faktiski nacionalizējot banku.

Pēc notikušā "Manas Bank" bijušais īpašnieks Belokoņs vērsās ANO Starptautiskajā tirdzniecības tiesību komisijā. Belokoņs prasa viņam izmaksāt kompensāciju 100 miljonu dolāru (56,7 miljonu latu) apmērā, ziņo "rg.ru".

Starptautiskajās tiesās patlaban tiek izskatītas trīs prasības pret Kirgizstānu, un vēl viens process var sākties tuvākajā laikā. Kopējā šo pretenziju summa pret Kirgizstānu veido 700 miljonus dolāru (397 miljonus latu), vēsta interneta vietne.

Pērn augustā "Belokon Holdings" informēja, ka Belokoņu pārstāvošie advokāti no "Clifford Chance" iesnieguši Kirgizstānai paziņojumu par starptautiskās arbitrāžas procesa sākšanu. Saskaņā ar ANO Starptautiskās tirdzniecības tiesību komisijas noteikumiem šāda paziņojuma iesniegšana uzskatāma par arbitrāžas procesa sākumu.

Kā iepriekš skaidroja "Belokon Holdings", pēc 2010.gada aprīlī notikušās politiskās varas maiņas Kirgizstānā jaunās politiskās varas pārstāvji atņēma Belokoņam piederošo "Manas Bank" un ierosināja virkni lietu pret bankas amatpersonām. Baņķieris tās uzskata par safabricētām.

"Pēc būtības notikusi viņa īpašuma ekspropriācija. Tāpēc, pamatojoties uz 2008.gadā noslēgto Latvijas-Kirgizstānas divpusējo līgumu par investīciju aizsardzību, Belokoņa kungs vērsies pie Kirgizstānas valsts ar prasību par atņemtā īpašuma un saistīto zaudējumu kompensāciju, tostarp arī reputācijas nepamatotu aizskārumu," iepriekš informēja Belokoņa ģimenei Latvijā piederošās "Baltic International Bank" pārstāve Ingrīda Šmite.

Šogad jūlijā bijušās "Manas Bank" amatpersonas Jevgēnijs Verbickis, Jurijs Kačnovs un Anita Lase tika izslēgti no Interpola meklēšanā esošo personu saraksta. Viņus Interpola meklēšanas sistēmā ievietoja Kirgizstāna, izmantojot savas dalībvalsts tiesības, taču Interpola ģenerālsekretariāts un failu kontroles komisija, izskatot bijušo "Manas Bank" amatpersonu sūdzību, atzina Kirgizstānas rīcību par nepamatotu, informēja "Belokon Holdings".


Написать комментарий