Biomasas koģenerācijas stacijas būves uzsākšana Preiļos

foto preili.lv
foto preili.lv

7. augustā Preiļos, Kārsavas ielā 1D, tika ielikts pamats Biomasas koģenerācijas stacijai, kur simboliski tika iemūrēta kapsula ar vēstījumu nākamajām paaudzēm. Šo būvi iecerēts pabeigt jau šā gada 1. novembrī, un nākotnē tā nodrošinās ar elektroenerģiju un siltumenerģiju Preiļu iedzīvotājus, pārstrādājot atjaunojamos energoresursus - biomasu – koksnes un lauksaimniecības atkritumus, informē Preiļu pašvaldība.

Kapsulu ar vēstījumu nākamajām paaudzēm pamatos iemūrēja Preiļu novada domes priekšsēdētājs Aldis Adamovičs, SIA „Seces Koks” Valdes loceklis Ēriks Fricsons un SIA „RRKP” Valdes priekšsēdētājs Aigars Kalniņš.

Biomasas koģenerācijas iekārta darbosies ar elektrisko jaudu 1,15 MW, un izvērtējot tehniskos rādītājus un attīstības iespējas, ir nolemts uzstādīt organiskā Rankina cikla tehnoloģiju, jo tai ir ļoti augsta kopējā enerģētiskā efektivitāte.

Projektu attīsta SIA „Seces koks“, kam ir vairāk nekā 15 gadu veiksmīga pieredze kokapstrādes jomā – papildus tagad aktīva darbība tiks izvērsta katlu māju attīstībā ar koģenerāciju, kur enerģija tiek iegūta, dedzinot koksnes atkritumus – šķeldu, kas iet roku rokā ar SIA „Seces koks“ ilgstošo darbības pieredzi. Par sadarbības partneriem izvēlēts būvniecības uzņēmums SIA „RRKP būve“, kas projektā izmantos jaunākās paaudzes iekārtas no Austrijas uzņēmuma Agro Forst & Energietechnik GmbH un Itālijas firmas Turboden, kuru kvalitātes zīme ir augstākā līmeņa aprīkojums – ne velti viņu piedāvātās tehnoloģijas plaši izmanto lielās energoapgādes kompānijas visā pasaulē.

SIA „RRKP būve“ valdes priekšsēdētājs Aigars Kalniņš uzsver šāda projekta nozīmīgumu, jo „ņemot vērā, ka Latvijā lielākā daļa energoresursu tiek importēta, šīs nozares attīstība ir ārkārtīgi svarīga gan Latvijas ekonomikai, gan tās iedzīvotājiem.“

Interesanti, ka sākotnēji koģenerācijas stacijas būve tikusi paredzēta vispirms Aizkrauklē, tomēr viena no senākajām Latvijas pilsētām Preiļi šo iespēju izmantojuši ātrāk. Aigars Kalniņš, raugoties nākotnē, ir optimistiski noskaņots un cer, ka pavisam drīz arī dzimtajā Aizkrauklē iedzīvotāju makus saudzēs pašiem sava biomasas koģenerācijas stacija.


Написать комментарий