Sīrijas premjerministrs pievienojies opozīcijai

foto xiornnews.com
foto xiornnews.com

Sīrijas premjerministrs Riads Hidžabs ir aizbēdzis no valsts un pievienojies opozīcijai vēsta ārvalstu mediji. Savukārt Sīrijas valsts televīzija ziņo par premjera atstādināšanu no amata, nepaskaidrojot tās iemeslus.

Premjerministrs ar ģimeni ir aizbēdzis uz Jordāniju, atsaucoties uz avotu Jordānijas valdībā, vēsta raidsabiedrība BBC. Ministra pārstāvis televīzijas kanālā “Al Jazeera” paziņojis, ka Hidžabi atrodas drošā vietā un nolasīja viņa paziņojumu, kurā bijušais premjers paziņo par pievienošanos opozīcijai.

Iepriekš vēstīts, ka Sīrijas valsts televīzijas paziņojumā par ministra atstādināšanu nav paskaidroti šī lēmuma iemesli. Par premjerministra pienākumu pildītāju uz laiku iecelts Hidžabi vietnieks Omars Galavandži, vēsta aģentūra “RIA Novosti”.

Valdības vadītājs pametis Damasku un pazudis jau sestdien un, visticamāk, jau atrodas Jordānijā vai Turcijā, kur jau iepriekš devusies premjera ģimene, vēstīja satelīttelevīzijas kanāls “Al Jazeera”.

Hidžabi par premjeru tika iecelts mazāk nekā pirms diviem mēnešiem. Viņš ir augstākā valdības amatpersona, kas aizbēgusi kopš nemieru sākšanās Sīrijā 2011. gada martā, vēsta BBC.

Jau vēstīts, ka jūlijā savu amatu pameta un pievienojās opozīcijai Sīrijas sūtnis Irākā Navafs al Faress. Faress savā paziņojumā par atkāpšanos aicināja arī citus režīma politiķus un partijas “Baath” biedrus pamest valdošo režīmu. “Es aicinu partijas biedrus darīt to pašu, jo režīms ir kļuvis par instrumentu cilvēku un viņu tiekšanās pēc brīvības un cieņas apspiešanai,” vēstnieks paziņoja.

Savukārt jūlija sākumā no Sīrijas aizbēga Sīrijas Republikāniskās gvardes komandieris, bijušā aizsardzības ministra Mustafi Tlasa dēls Manafs Tlass.

Ģenerālleitnants Manafs Tlass ietilpst Sīrijas prezidenta Bašara al Asada tuvāko personu lokā. Viņa tēvs 30 gadus vadīja Sīrijas Aizsardzības ministriju un bija pats tuvākais 2000. gadā mirušā prezidenta Hafeza al Asada, kurš ir Bašara al Asada tēvs, sabiedrotais. Bijušais ministrs tagad dzīvo Francijā.

Manafs Tlass, kurš komandēja elitāro Republikānisko gvardi un mācījās militārajā akadēmijā ar Bašaru al Asadu, kopš 2011. gada maija atradās mājas arestā, jo nepiekrita režīma ieviestajiem drošības pasākumiem, atsaucoties uz avotiem, vēsta BBC. Viņš arī bija pirmā valdības amatpersona, kas tikās ar opozīciju, kad pagājušajā gadā sākās protesti.

Sīrijā jau kopš pagājušā gada marta turpinās sacelšanās pret prezidenta Bašara al Asada režīmu, kas pārvērtusies plašā vardarbībā starp nemierniekiem un valdības spēkiem. Saskaņā ar "Sīrijas Cilvēktiesību observatorijas" apkopoto informāciju kopumā nemieros Sīrijā dzīvību zaudējuši jau 21 053 cilvēki, tostarp 14 710 civiliedzīvotāji, tostarp tie, kas pievienojušies bruņotajai opozīcijai, 5363 karavīri un 980 armijas dezertieri.


Написать комментарий