Ugunīgās „Roka naktis 2012” Zarasos pagāja bez daugavpiliešu aktīvās piedalīšanās

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Gandrīz katrs par 50 gadiem jaunāks Lietuvas iedzīvotājs, dzirdot vārdu „Galapagosa” uzreiz saprot, ka runa nav par salām, kas atrodas Klusajā okeānā rietumu virzienā no Ekvadoras, bet par lielāko Lietuvas rokmūzikas festivālu zem klajām debesīm, kas jau ceturto gadu pēc kārtas norisinās kaimiņu Zarasos.

Tiesa, pēdējā laikā tas nav tikai rokmūzikas festivāls, tie ir mūzikas un izklaides svētki, kuros piedalās ne tikai interesenti no visas Lietuvas, bet arī no ārzemēm. Ik gadu divu dienu garo starptautisko festivālu Galapagai/Rock Nights apmeklē vairāk nekā 7 000 cilvēki un daži desmiti komandu no dažādām pasaules valstīm.

Diemžēl daugavpiliešus īpaši neieinteresēja festivāla rīkotāju uzaicinājums par samērā nelielu maksu (tikai 13 lati par divām dienām) apmeklēt Lietuvas gada notikumu – mūsu pilsētā netika pārdotas pat simts biļetes. Ļoti žēl! Mūzikas festivāls pārsteidza ar savu enerģiju, pozitīvajām emocijām un draivu. Katram festivāla dalībniekam nebija iespējas palikt malā un nepiedalīties šajos dzīves svētkos, visi bija rokenrola noskaņojumā. Šogad šeit varēja vērot aptuveni 40 dažādu mūzikas virzienu grupu uzstāšanos no Lielbritānijas, Vācijas, Lietuvas, Latvijas, Igaunijas, Baltkrievijas.

Zarasas salā tika ierīkota telšu pilsētiņa, kurā notika visi festivāla pasākumi un katrs varēja atrast ko interesantu. Vienā vietā tirgoja kreklus, somas, nozīmītes un citus aksesuārus ar slaveno rokgrupu simboliku, citā vietā tika spēlēts šahs ar cilvēka auguma lielajām figūrām, vēl tur darbojās radošā darbnīca, kurā tika izgatavotas fotogrāfijas pagājušā gadsimta sākuma stilā. Darbojās arī publiskā bibliotēka, kurā visi apmeklētāji varēja uzzināt informāciju gan par festivālu, gan par tā dalībniekiem.

Sala tika sadalīta vairākās zonās – atpūtas, izklaižu un aktivitāšu zonās, kārtību tajās ļoti neuzkrītoši nodrošināja pašvaldības policijas darbinieki. Neskatoties uz lielu daudzumu tirdzniecības kiosku, kuros bija diezgan plašs dažādu ēdienu un lietuviešu alus sortiments, nebija redzams, ka kāds būtu pārāk aizrāvies ar alkoholu. Festivālā pulcējusies publika skaļi skandēja populāro AC/DC pazīstamo dziesmu vārdus un bija ļoti mierīga un draudzīga.

Festivāla pirmās dienas galvenie varoņi bija Lielbritānijas grupa Chase & Status, kas savā valstī ir pārdevusi vairāk nekā 1 miljonu singlu un 35 nedēļu laikā atradusies top-40 dziesmu sarakstā, saņemot divkāršā platīna statusu. Vairāk nekā stundu mūziķi priecēja publiku ar savām dziesmām, bet pēc koncerta devās uz Viļņas lidostu, lai dotos uz Ibizu, no kuras viņi bija atlidojuši, lai piedalītos festivālā Galapagai/Rock Nights 2012.

Festivāla otrās dienas galvenie viesi bija slavenā vācu grupa Oomph!

Lietuviešu grupa AC/DC tribute.lt demonstrēja ne tikai oriģinālam tuvu izpildījumu, piemēram, slaveno kompozīciju „Thunderstruck” dziedāja gandrīz visi, kas atradās pie galvenās skatuves, bet arī virtuozi spēlēja ģitāru. Starp citu, ģitāru spēlēja neviens cits, kā festivāla galvenais producents Aļgirdas Barniškis.

Starp citu, ar šo mūzikas festivālu interesanti pasākumi Zarasos nebeidzas – 15.augustā šeit svinēs tradicionālos lietuviešu svētkus Žolines, kas tiek veltīti pļaujas noslēgumam un Vissvētākās Jaunavas Marijas uzņemšanai Debesīs.

No 16. līdz 18.augustam norisināsies vēl viens starptautiskā līmeņa pasākums – autorallijs «300 lakes rally» (300 ezeru rallijs), kura laikā sacīkšu braucēji no dažādām valstīm demonstrēs savas spējas. Divu dienu laikā ekipāžas nobrauks 16 iecirkņus, kuru kopējais garums ir aptuveni 130 km, tiek paredzētas sacīkstes arī Zarasu ielās.

Pēdējā vasaras mēneša beigās – 24.-26.augustā – notiks vēl viens starptautiskais mūzikas festivāls Mėnuo juodaragis (Mēnesis melnradzis). Jāatzīmē, ka tas ir viens no senākajiem alternatīvās mūzikas festivāliem Lietuvā un vienīgais šāda veida festivāls Austrumeiropā, tajā piedalīsies 11 ārzemju un aptuveni 40 lietuviešu kolektīvi.


Написать комментарий