IZM rosina agresīviem bērniem uz laiku aizliegt apmeklēt skolu

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Lai pasargātu bērnus un pedagogus no agresīvajiem skolasbiedriem, plānots atļaut izglītības iestāžu vadītājiem aizliegt šādiem skolēniem apmeklēt stundas uz laiku, kas nav ilgāks par trīs mēnešiem. Šajā laikā izglītojamais varēs mācīties mājās, paredz Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sagatavotais valdības noteikumu projekts.

Izglītības likumā noteikts skolēnu pienākums neapdraudēt savu un citu personu veselību, drošību un dzīvību, bet, ja viņš šo prasību neievēro, izglītības iestādei ir grūti īstenot viņa tiesības uz izglītību.

IZM atzīst, ka Latvijā arvien biežāk skolēnu agresīvā uzvedība rada pamatotus draudus citu bērnu un pedagogu veselībai, dzīvībai vai drošībai. Cēloņi šādai uzvedībai mēdz būt gan veselības problēmas, gan vecāku nepareizi izvēlētas audzināšanas metodes, ko vecāki bieži vien nevēlas apzināties un risināt, norāda IZM.

Šobrīd normatīvie akti neļauj skolu direktoriem noteikt šādiem agresīviem bērniem iespēju izglītības programmu apgūt ģimenē, līdz ar to tiek apdraudēta izglītojamo drošība, secina ministrija.

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija norāda, ka līdz šim Latvijā ir bijuši gadījumi, kad izglītības iestādei sadarbībā ar citām institūcijām nav izdevies atrast risinājumu, lai pārtrauktu izglītojamā fizisku vardarbību pret citiem bērniem, uz laiku nepārtraucot viņa ierašanos skolā.

Ja skolēns atkārtoti apdraud savu vai citu bērnu un skolotāju veselību, drošību vai dzīvību, IZM piedāvā noteikt izglītības iestāžu vadībai tiesības likt skolēnam mācīties mājās, kamēr pašvaldības izglītības pārvaldes iestāde vai izglītības speciālists, bāriņtiesa un sociālais dienests meklē situācijas risinājumu, bet šis aizliegums nevar būt spēkā ilgāk par mēnesi, un tikai nepieciešamības gadījumā to varēs pagarināt vēl uz diviem mēnešiem.

Lai šo normu skolas vadītāji neizmantotu ļaunprātīgi, ir paredzēti vairāki kontroles mehānismi - agresīvam bērnam varēs aizliegt apmeklēt stundas, tikai pamatojoties uz pedagoģiskās padomes ieteikumiem, un tikai, ja agresīva uzvedība atkārtojas. Par skolas apmeklējuma aizliegumu būs jāinformē pašvaldības izglītības pārvaldes iestāde vai izglītības speciālists, bāriņtiesa un sociālais dienests, kuri novērtēs situāciju un koordinēs skolas vadītāja lēmuma īstenošanu. Nepieciešamības gadījumā informācija būs jānosūta arī Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijai.

Izglītības iestādes vadītāja rīkojums stāsies spēkā ar tā pieņemšanas dienu. Bet, lai izglītojamais neatpaliktu no pārējiem klases biedriem izglītības satura apguvē, skola nodrošinās viņam konsultācijas mācību priekšmetos. Arī vecākiem netiek liegta iespēja piedalīties šādās konsultācijās, paredz IZM sagatavotais noteikumu projekts.

Ja objektīvu iemeslu dēļ nav iespējams izpildīt visas darbības, kas nepieciešamas, lai izglītojamais turpinātu apgūt mācību saturu izglītības iestādē, piemēram, nav iespējams nodrošināt izglītojamajam izmeklēšanu pie speciālistiem vai saņemt pedagoģiski medicīniskās komisijas atzinumu, ir pieļaujams pagarināt izglītības iestādes vadītāja izdoto rīkojumu uz laiku, kas nav ilgāks par diviem mēnešiem. Kopējais laiks, kad izglītojamais apgūst izglītības saturu ģimenē vecāku atbildībā nevar būt ilgāk par trīs mēnešiem mācību gada laikā.


Написать комментарий