Palielināsies graudu cenas

foto photo-dictionary.com
foto photo-dictionary.com

"Rīgas Dzirnavnieks" šodien pieņemot pirmās 20 tonnas rudzu no Ikšķiles novada zemnieku saimniecības "Lauciņi", atklāja jaunās ražas pieņemšanu.

Pēc zemkopības ministrijas prognozēm, ziemāju raža kopumā varētu būt vairāk nekā 1,15 miljoni tonnu, par 60% pārsniedzot pērn nokulto apjomu. Lielākās galvassāpes zemniekiem sagādā pēdējo dienu negaisi, dēļ kuriem lauki vēl vairāk noguldīti veldrē. Tādēļ ir vietas, kur graudu kvalitāte nav tik labā līmenī, kā iepriekš cerēts. Tomēr zemniekiem ir iemesls priecāties par labības cenām, kas pasaules tirgū pieaugušas par 20-40% salīdzinot ar pagājušo gadu. Tas skaidrojams gan ar neražu citviet pasaulē, gan biržas spekulācijām - stāsta Rīgas dzirnavnieka ģenerāldirektors Sandis Jansons.

Augstāka graudu cena atsauksies uz miltu, maizes un citu pārtikas izstrādājumu cenām. Tomēr graudu cena ir arī atkarīga no kvalitātes, piemēram, kviešiem tā var svārstīties no 130 līdz 170 latiem par tonnu.

Jāatgādina, ka daudzviet Latvijā  lietusgāzes sagāzušas laukus veldrē, graudi nespēj izžūt un tādēļ zaudē kvalitāti. Sliktas kvalitātes graudi  der vienīgi lopbarībai.

Graudu iepirkuma cenas atkarībā no kvalitātes var ievērojami svārstīties - kviešiem, piemēram, no 130 līdz 170 latiem par tonnu.


Написать комментарий