CVK: parakstu vākšana 'referendumam par referendumiem' varētu izmaksāt līdz pusmiljonam latu

foto defense.lv
foto defense.lv

Iespējamā 1/10 daļas vēlētāju jeb aptuveni 150 000 pilsoņu parakstu vākšana ar mērķi sarīkot tautas nobalsošanu par referendumu iniciēšanas kārtības maiņas atcelšanu varētu izmaksāt no 450 000 līdz 500 000 latu, sacīja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētājs Arnis Cimdars.

Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS) ar apvienības "Saskaņas centrs" (SC) atbalstu ir izdevies savākt nepieciešamos 34 Saeimas deputātu parakstus, lai rosinātu tautas nobalsošanu par likuma grozījumiem saistībā ar referendumu kārtības maiņu, pastāstīja ZZS deputāte Dana Reizniece-Ozola.

Cimdars uzsvēra, ka CVK vispirms gaidīs Valsts prezidenta Andra Bērziņa paziņojumu par likuma izsludināšanas apturēšanu uz diviem mēnešiem. Viņš norādīja, ka CVK ir liela pieredze parakstu vākšanu organizēšanā un skaidroja, ka tradicionāli trīs nedēļas notiek gatavošanās, pēc tam notiek mēnesi gara parakstu vākšana un viena nedēļa ir atvēlēta rezultātu apkopošanai.

Saskaņā ar šo tradīciju parakstu vākšana saistībā ar tautas nobalsošanas rīkošanu par referendumu iniciēšanas kārtības grozījumu atcelšanu varētu tikt sākta augusta beigās, liecina aģentūras LETA aprēķini.

Satversme nosaka, ka Valsts prezidentam likuma publicēšana ir jāaptur uz diviem mēnešiem, ja to pieprasa ne mazāk kā viena trešā daļa jeb vismaz 34 Saeimas locekļu. Opozīcijai tagad nepieciešamo parakstu skaitu izdevies savākt.

Saskaņā ar likumu "Par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu", ja Valsts prezidents ir apturējis likuma publicēšanu, viņam ne vēlāk kā 11.dienā, skaitot no likuma pieņemšanas Saeimā, likumu izsludināšanas kārtībā jāpaziņo apturētā likuma teksts un lēmums par likuma publicēšanas apturēšanu.

Pēc šāda paziņojuma CVK paziņo, ka tiek uzsākta 1/10 vēlētāju parakstu vākšana tautas nobalsošanas ierosināšanai.

Jau ziņots, ka ZZS valde šonedēļ nolēma savākt 34 deputātu parakstus, lai rosinātu tautas nobalsošanu par likuma grozījumiem saistībā ar referendumu kārtības maiņu, un tās rīcību nolēmusi atbalstīt arī SC. ZZS un SC kopā parlamentā ir 44 deputāti - ZZS Saeimā pārstāv 13 deputāti, bet SC ir 31 deputāts.

Kā ziņots, ka 26.jūlijā pieņemtie likuma grozījumi nosaka, ka no 2015.gada 1.janvāra notiks atteikšanās no divu posmu parakstu vākšanas sistēmas, liekot iniciatoriem pašiem savākt 150 000 parakstu. Līdz tam tiks noteikts 50 000 parakstu slieksnis referenduma rosināšanas pirmajam posmam par izmaiņām Satversmē vai likumos un 10 000 parakstu slieksnis Saeimas atsaukšanas procedūras rosināšanai.

Pēc likuma stāšanās spēkā iedzīvotājiem būtu iespēja savus parakstus nodot vairākās pašvaldību institūcijās, bet, sākot ar 2015.gadu, parakstīties elektroniski.


Написать комментарий