Ķīlis: finanšu mācību skolās varētu ieviest jau 2013./2014.mācību gadā

foto blog.montessoriforeveryone.com
foto blog.montessoriforeveryone.com

Ideja par finanšu mācību skolās ir atbalstāma, taču to varētu pasniegt dažādās formās - kā atsevišķu mācību priekšmetu vai integrējot citos. Iespējams, paplašinātas finanšu zinības skolā varētu pasniegt jau no 2013./2014.mācību gada, sarunā ar portālu "Delfi" sacīja izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis.

Ideja par finanšu mācību skolās padziļināti vērtēta konferencēs un diskusijās pirms dažiem gadiem, kad Ķīlis pats iestājies par šo ideju. Toreiz jautājums ticis skatīts krīzes kontekstā, primāri domājot, kā šīs zināšanas pasniegt bezdarbniekiem un citām sociāli apdraudētākajām sabiedrības grupām.

Jau toreiz parādījusies doma arī skolās mācīt "mācēt rīkoties ar naudu" ir atbalstāma, taču jautājums ir par formu, kā šīs zināšanas pasniegt, atzina ministrs.

"Jautājums ir par to, vai šis mācību priekšmets būtu obligāts un visiem. Būtu skolas, kas domātu un rīkotos arī šādi, un tas ir OK. Taču, manuprāt, šo mācību priekšmetu varētu integrēt arī citos mācību priekšmetos, piemēram, tas labi papildinātu matemātiku," pauda Ķīlis.

"Finanšu mācība varētu būt prasība no valsts, kas skolēniem jāzina. Skolām būtu dota brīvība izvēlēties savu pedagoģisko pieeju. Tam obligāti nav jābūt atsevišķam mācību priekšmetam," viņš piebilda.

Ministrs klāstīja, ka jau nākamā mācību gada laikā atsevišķās skolās finanšu mācību varētu izmēģināt atsevišķās skolās, tad iesaistītie pedagogi izvērtētu savu pieredzi un, iespējams, jau uz 2013./14.mācību gadu to varētu virzīt iekļaušanai skolu programmās.

Savukārt uz jautājumu par mācību līdzekļiem, ko varētu izmantot skolēnu izglītošanai finanšu zinībās, Ķīlis teica, ka "nav runa par jaunu grāmatu rakstīšanu", bet dažādu viegli pieejamu mācību materiālu kompleksu, ko būtu iespējams atjaunot atbilstoši aktuālajai situācijai, piemēram, materiālus pielāgojot valūtas izmaiņām valstī, Latvijai pārejot no latiem uz eiro, minēja ministrs.


Написать комментарий