Girgensonu ar 14. numuru izvēlas Bufalo “Sabres”

foto ushl.com
foto ushl.com

Sestdien norisinājās 50. NHL drafta ceremonija, kurā, kā jau iepriekš cerēts, izvēlēts tika arī latviešu centra uzbrucējs Zemgus Girgensons, kuru ar kopējo 14. numuru draftēja Bufalo "Sabres" vienība. Girgensons kļuvis par visu laiku visaugstāk draftēto latvieti NHL. Kā jau iepriekš tika prognozēts, ar pirmo numuru izvēlēts tika Nails Jakupovs.

Oriģināli drafta 14. numurs piederēja Kalgari "Flames" vienībai, taču Bufalo "Sabres" to iemainīja pret šī paša drafta 21. un 42. numuriem. "Sabres" pirmajā kārtā bez Girgensona ar kopējo 12. numuru izvēlējās arī krievu centru Mihailu Grigorenko, kas nozīmē, ka nākotnē abi hokejisti būs sīvi konkurenti par vietu sastāvā.

Girgensons kļuvis par visaugstāk izvēlēto latviešu spēlētāju NHL drafta vēsturē. Līdz šim šis gods piederēja aizsargam Sandim Ozoliņam, kuru 1991. gada draftā ar 30. numuru otrajā kārtā izvēlējās Sanhosē "Sharks". Gadu vēlāk trešajā kārtā ar 55. numuru Bostonas "Bruins" draftēja nelaiķi Sergeju Žoltoku. Aleksandrs Kerčs 1993. gada draftā tika izvēlēts ar 60. numuru (Edmontonas "Oilers").

Girgensons ir tikai otrais draftētais Latvijas hokejists pēdējo sešu gadu lakā. 2010. gadā ar 181. numuru Edmontonas "Oilers" draftēja uzbrucēju Kristiānu Pelšu. Kopumā NHL vēsturē draftēti 28 Latvijas hokejisti. Pirmais 1975. gadā bija Viktors Hatuļevs, kļūstot arī par pirmo PSRS hokejistu, kas draftēts NHL.

Kā tika paredzēts pirms drafta, ar kopējo pirmo numuru Edmontonas "Oilers" izvēlējās krievu uzbrucēju Nailu Jakupovu, kurš tādējādi kļuva vien par sesto eiropieti, kas ticis pie šāda panākuma. "Oilers" šis bija jau trešais gads pēc kārtas, kurā komanda loterijas ceļā ieguvusi drafta pirmā numura izvēles tiesības.

"Man ir pietiekami daudz laika strādāšanai vasarā, lai rudenī cerētu iekļūt komandā," pēc drafta atzina Jakupovs. Par krievu hokejistu izteicās arī pagājušā gada pirmais numurs Raiens Ņūdžents-Hopkinss: "Viņš ir spēlētājs, kurā ir ārkārtīgi aizraujoši noraudzīties. .. Man būs tā lieliskā iespēja spēlēt kopā ar viņu."

Tanī pašā laikā, Monreālā nokļuvušais krievu izcelsmes ASV uzbrucējs Alekss Galčeņuks paziņoja, ka jau tuvākajās dienās ir iecerējis uzsākt franču valodas kursus.

Lai gan jau iepriekš bija gaidāms, ka draftā tiks izvēlēts liels skaits aizsargu, reti kurš būtu uzdrošinājies minēt, ka pirmajā desmitniekā draftēti tiks uzreiz astoņi aizsargi. Starp drafta pārsteigumiem minami arī abi zviedru hokejisti - kamēr Hampusam Lindholmam tika paredzēta vieta otrajā desmitniekā, Filips Forsbergs vairākkārt tika vērtēts kā potenciāls drafta pirmā numura kandidāts, kaut arī tika izvēlēts vien ar 11. numuru.

Šo draftu līdz šim pavadījis arī gana plašs darījumu skaits. Vakara nozīmīgākais darījums bija uzbrucēja Džordana Stāla aizmainīšana uz Karolīnas "Hurricanes", Pitsburgai pretī saņemot astotā numura izvēles tiesības, kā arī Brendonu Sateru. Atgādināsim, ka iepriekšējā naktī Stāls noraidīja "Penguins" piedāvājumu uz nākamajiem desmit gadiem.

25.06.2012 , 14:00

sportacentrs.com


Написать комментарий