Nosaka jaunas prasības bīstamu suņu turēšanai

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Ministru kabinets (MK) otrdien pieņēma jaunu kārtību, kādā suni atzīst par bīstamu, kā arī noteica prasības bīstama suņa turēšanai un reģistrācijai.

Atbildīgā Zemkopības ministrija (ZM) skaidro, ka jaunā kārtība aizstās līdzšinējos noteikumus par kritērijiem un kārtību, kādā suni atzīst par bīstamu. Jaunajos noteikumos paredzētas stingrākas prasības un termiņi iesniegumu par suņu uzbrukumiem izvērtēšanai un attiecīgu lēmumu pieņemšanai.

Tāpat jaunajā normatīvajā aktā precizētas prasības bīstamu suņu turēšanai, nosakot arī, ka bīstama suņa īpašnieks vai turētājs sedz izmaksas, kas saistītas ar suņa reģistrāciju un atpazīšanas zīmju sagatavošanu bīstamam sunim, jo pašreiz tās tiek segtas no valsts budžeta līdzekļiem, skaidro ZM.

Arī jauno noteikumu prasību izpildi uzraudzīs un kontrolēs Pārtikas un veterinārais dienests (PVD), bet valsts aģentūra "Lauksaimniecības datu centrs" (LDC) arī turpmāk būs atbildīga par datubāzi, kur iekļaujami par bīstamiem atzītie suņi.

Suni varēs atzīt par bīstamu, ja tas: būs uzbrucis un nodarījis vieglu, vidēji smagu vai smagu miesas bojājumu cilvēkam vai izraisījis viņa nāvi; uzbrucis citam dzīvniekam un to ievainojis vai izraisījis tā nāvi; ir agresīvs un rada draudus cilvēkam vai dzīvniekam.

Iesniegumu par suņa uzbrukumu dienestam varēs iesniegt valsts pārvaldes iestādes vai pašvaldības amatpersonai, kuras lietvedībā ir lieta par suņa uzbrukumu cilvēkam vai dzīvniekam, kā arī suņa uzbrukumā cietusī persona vai viņas pārstāvis un citi. PVD pēc nepieciešamās informācijas saņemšanas izvērtēs iesniegumu par suņa uzbrukumu un lems, vai ir jāsasauc komisija attiecīgā suņa uzvedības izvērtēšanai.

Komisijas izveides gadījumā tajā būs jāiekļauj speciālisti ar prasmēm un zināšanām suņu apmācības un uzvedības jautājumos un praktizējošs veterinārārsts. Komisija izvērtēs suņa uzvedību saskaņā ar noteikumos noteiktajiem kritērijiem, dokumentēs izvērtēšanu un to uzņems ar videokameru, kā arī sagatavos atzinumu.

Dienests, pamatojoties uz saņemtajiem dokumentiem un komisijas sniegto atzinumu, varēs neatzīt suni par bīstamu vai tieši pretēji – atzīt, nosakot turpmāko rīcību ar dzīvnieku. Dienests var noteikt šādu turpmāko rīcību ar bīstamo suni: paklausības apmācību; suņa sterilizāciju; suņa eitanāziju, ja suņa uzbrukuma dēļ cilvēkam ir nodarīts smags miesas bojājums vai iestājusies nāve.

Ja suns būs atzīts par bīstamu, tad PVD par to informēs LDC, kas informāciju par bīstamo suni ievadīs datubāzē. Centrs arī izgatavos un izsniegs bīstama suņa īpašniekam vai turētājam kaklasiksnu bīstama suņa apzīmēšanai. Kaklasiksnai jābūt izgatavotai no sarkana atstarojoša materiāla un vismaz 20 milimetru platai ar uzdrukātu suņa identitātes numuru un datu centra tālruni.

LDC datubāzē esošo informāciju par suni, tā īpašnieku un turētāju glabās 25 gadus, ja vien nebūs saņemta informācija par dzīvnieka nāvi vai eitanāziju.

Bīstama suņa īpašniekam vai turētājam būs jāsedz izdevumi, kas saistīti ar bīstama suņa reģistrāciju un atpazīšanas zīmju – kaklasiksnas ar atstarojošu lenti un uzraksta – sagatavošanu saskaņā ar LDC sniegto publisko maksas pakalpojumu cenrādi.

Dienesta lēmumu par suņa atzīšanu par bīstamu varēs pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

Noteikumi paredz arī, ka bīstamu suni nav atļauts izmantot pēcnācēju ieguvei, sportā un darbā, demonstrēt izstādēs un atrakcijās. Bīstamu suni aizliegts turēt personai, kura nav sasniegusi 18 gadu vecumu, kura sodīta par uzbrukumu cilvēkam vai dzīvniekam, un tā dēļ ir bijusi apdraudēta cilvēka vai dzīvnieka veselība vai dzīvība, kura nevar norādīt pastāvīgu suņa turēšanas vietu un citiem.

Ja par bīstamu atzīts suns atkārtoti būs nodarījis miesas bojājumus cilvēkam vai dzīvniekam (mugurkaulniekam) un par to ir iesniegti pietiekami pierādījumi, PVD var pieņemt lēmumu suni eitanazēt bez atkārtotas suņa uzvedības izvērtēšanas.

Valdība noteica, ka jautājumu par papildu valsts budžeta līdzekļu piešķiršanu PVD ar suņa bīstamības izvērtēšanu saistīto izdevumu segšanai 2013.gadā un turpmākajiem gadiem izskatīt nākamā gada valsts budžeta projekta sagatavošanas procesā.


Написать комментарий