Daudzbērnu ģimenēm NĪN plāno samazināt par 50%

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Demogrāfisko lietu padome trešdien atbalstīja priekšlikumu par 50% samazināt nekustamā īpašuma nodokli (NĪN) daudzbērnu ģimenēm, kurās aug vismaz trīs bērni, žurnālistus informēja premjers Valdis Dombrovskis (V).

Padome uzdevusi Finanšu ministrijai izstrādāt konkrētas likumu izmaiņas, un tuvākajā laikā tās varētu skatīt valdībā.

Labklājības ministre Ilze Vinķele (V) skaidroja, ka šajā gadījumā par daudzbērnu ģimeni uzskatīs kopā dzīvojošas personas, neatkarīgi vai bērni ir no pirmās vai otrās laulības. Premjers gan vēl nevarēja pateikt, uz cik ģimenēm šāda atlaide varētu attiekties, jo to parādīšot FM sagatavotie aprēķini.

Priekšlikumu ieviest NĪN atlaidi daudzbērnu ģimenēm izvirzīts pagājušā gada 14.decembra Demogrāfisko lietu padomes sēdē. Finanšu ministrijas izstrādātais likumprojekts paredz nodokļa atvieglojumu 50% apmērā par dzīvojamo māju vai dzīvokli un tam piekrītošo zemi ģimenēm, kurās ir trīs vai vairāk bērnu. Atlaidi plānots piemērot, ja vecāki kopā ar bērniem dzīvo šajā īpašumā un tajā ir deklarējuši savu dzīvesvietu.

Demogrāfisko lietu padomes mērķis ir veicināt vienotas valsts demogrāfiskās politikas izveidi un īstenošanu visos valsts pārvaldes līmeņos. Būtiskākie lēmumi, par ko vienojusies padome iepriekšējā sēdē, ir principa "nauda seko bērnam" iedzīvināšana bērnudārzu pieejamības uzlabošanai pašvaldībās, kā arī sociālo iemaksu pensijas kapitālā dubultošana vecākiem, kuri kopj bērnu līdz pusotra gada vecumam.

Patlaban NĪN likme 0,2% ir īpašumiem, kuru kadastrālā vērtība nepārsniedz 40 000 latus, 0,4% likme - no kadastrālās vērtības, kas pārsniedz 40 000 latu, bet nepārsniedz 75 000 latu, bet 0,6% likme jāmaksā no kadastrālās vērtības, kas pārsniedz 75 000 latus.

Jau ziņots, ka daudzbērnu ģimenes, kurās ir trīs vai vairāk nepilngadīgu bērnu, no nākamā gada 1.janvāra varēs saņemt transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa atvieglojums 20% apmērā par vienu transportlīdzekli. Tāpat nodokļa atvieglojumi attieksies arī uz personu, kuras vai kura laulātā apgādībā ir bērns invalīds.


Написать комментарий