Ziemeļkoreja gandrīz pabeigusi vieglā ūdens kodolreaktoru

foto 123rf.com
foto 123rf.com

Ziemeļkorejā tuvojas noslēgumam darbi pie vieglā ūdens kodolreaktora būvniecības, kas var tikt izmantots tās kodolprogrammas attīstīšanai, atsaucoties uz ASV speciālistiem, vēsta raidsabiedrība BBC.

To pētnieki secinājuši izanalizējot ar satelītu uzņemtas Jonbojas kodolobjekta fotogrāfijas. Tajās redzams, ka tuvojas nobeigumam reaktora ēkas būvniecība. Tomēr varētu vēl paiet līdz diviem gadiem, pirms objekts būs pilnībā gatavs funkcionēt.

Reaktors, kurš pēc Phenjanas teiktā vajadzīgs enerģētiskiem nolūkiem, ir lielāku reaktoru prototips, kuri jau tiekot izstrādāti, vēsta BBC.

Eksperimentālā vieglā ūdens reaktora satelīta fotogrāfijas ASV Džona Hopkinsa Universitātes pētnieki analizē jau kopš pagājušā gada. Novērojumi rāda, ka projekts strauji attīstījies 2011. gadā, bet darbi negaidīti apstājušies decembrī. Nav zināms, kāpēc tie pārtraukti. Iespējams tas noticis Ziemeļkorejas līdera Kima Čenira nāves vai ziemas iestāšanās dēļ, pieļauj pētnieki. Vēlāk darbi atkal atsākušies.

Reaktors var tikt izmantots plutonija ražošanai, bet staciju var pārveidot urāna bagātināšanai, kas piemērots kodolieročiem, uzskata eksperti.


Написать комментарий