Mākslinieks no Lietuvas savā fotoizstādē Daugavpilī parādīja, ka cilvēcība nemainās

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Daugavpils universitātes mākslas galerijā tika atklāta lietuviešu mākslinieka un dizainera Vilmantsa Dambrauskasa fotoizstāde «And then they decided to sail away» («Un tad viņi nolēma aizpeldēt»).

Pats autors Gorod.lv pastāstīja, ka izstādē ir piedāvāti 15 darbi, kuri tika radīti pirms dažiem gadiem. Ideju nav grūti izstāstīt – cilvēki pēdējo gadsimtu laikā neko nav iemācījušies, nav izdarījuši secinājumus no savas pieredzes. Joprojām neapdomīgi izmanto dabas resursus, kāro pēc «zelta teļa», rada sev elkus un vadoņus, pēc tam tos gāž. Pat ja cilvēkam tika dota otrā iespēja, nekas nemainītos. 

«Šo domu es centos ilustrēt savos darbos. Pat ja tiek pieminēts Noasa šķirsts, darbos nav reliģisko motīvu, drīzāk tā ir filozofija, iespēja aizdomāties par savu eksistenci. Jo viss taču griežas kā aplī, vēsture atkārtojas – pat mainot dzīvesvietu, starp svešiem cilvēkiem mēs atkal pamatojam savu pasauli uz tiem pašiem noteikumiem. Dodamies tālā ceļā, pametot savu dzīvesvietu, cerībā uz labāko dzīvi. Bet rezultātā izrādās, ka visi meklējumi ir bezjēdzīgi, un mums būrī paliek pat ne zīle, bet tukšums», - savu redzējumu paskaidroja lietuviešu mākslinieks. 

Viņam ir 47 gadi, dzīvo un strādā lietuviešu pilsētā Šauļos. Ir pabeidzis Viļņas mākslas institūtu, pēc izglītības ir grafiskais dizainers, jau 15 gadus pasniedz lekcijas Šauļi universitātes Mākslas fakultātē, palīdzot studentiem apgūt fotogrāfijas un grafiskā dizaina mākslu. 

Tā ir viņa devītā fotoizstāde un, pēc Vilmantasa Dambrauskasa vārdiem, fotogrāfija drīzāk ir hobijs, sirds lieta, kaut arī viņš jau sen ar to nodarbojas. Kādreiz bija pametis šo hobiju, mēģināja sevi citos mākslas žanros, bet tad atgriezās pie fotogrāfijas. Kā modeļi fotomāksliniekam pozēja neprofesionāļi – Šauļi universitātes studenti un pasniedzēji, pat Mākslas fakultātes dekāns ir vienā no darbiem cara lomā. 

Lietuviešu mākslinieka plānos ir Šauļi mākslinieku portretu sērijas veidošana, aptuveni 100 darbi jau ir gatavi. Kā arī plānos ir darbs pie fotosērijas «Baltie cilvēki», kurā autors grasās attēlot cilvēkus, kuriem ir liela loma viņa liktenī un mākslinieka dzīvē. 

Ekspozīcija «And then they decided to sail away» Daugavpils universitātē darbosies līdz 17.jūnijam.
 



Написать комментарий