Iesniegs prasību Satversmes tiesā pret grozījumiem akcīzes nodokļa likumā

foto legaljuice.com
foto legaljuice.com

Rīt, 15.maijā, Andris Krievs, kurš gada sākumā vadīja no grozījumiem likumā "Par akcīzes nodokli" cietušo Latvijas austrumu pierobežas iedzīvotāju protestus pret likuma grozījumiem, plāno iesniegt prasību Satversmes tiesā.

Krievs aģentūrai LETA pauda pārliecību, ka valsts zaudēs prasības iesniedzējiem, jautājums tikai - tas notiks Satversmes tiesā vai arī Eiropas Cilvēktiesību tiesā. "Ceru, ka veselais saprāts uzvarēs, valsts atzīs savu kļūdu un to labos, pretējā gadījumā tiesāšanās Eiropas Cilvēktiesību tiesā valsts budžetam draud jau ar ievērojamiem materiālajiem zaudējumiem," brīdināja Krievs.

Pusgads, kas apritējis pēc likuma grozījumu apstiprināšanas, ir uzskatāmi apliecinājis to, cik nepārdomāts bijis šis lēmums. "Ja iepriekš pēc lētākas degvielas un precēm uz kaimiņvalstīm Krieviju un Baltkrieviju pāri robežai devās nosacīti neliels pierobežā dzīvojošo cilvēku skaits, tad tagad to dara gandrīz vai katrs, kas uz to ir spējīgs. Rezultātā rindas uz robežām nav samazinājušās, bet taisni pretēji - vēl vairāk pieaugušas. Savukārt vairāk par tūkstoti pierobežas iedzīvotāju, kam braukšana uz kaimiņvalstīm pēc lētākas degvielas un precēm bija kā darbs un nodrošināja viņu ģimenēm iztiku, ir devušies darba meklējumos uz ārvalstīm," skaidroja Krievs.

Bez darba palikuši arī daudzi servisu darbinieki, kuros iepriekš laboja automašīnas, kas tika izmantotas braukšanai pāri robežai. Savukārt prognozes par degvielas un preču noieta palielināšanos Latvijas teritorijā pierobežā un iekasējamo nodokļu apjoma pieaugumu sevi nav attaisnojušas, stāstīja Krievs.

No protesta akciju rīkošanas no grozījumiem likumā "Par akcīzes nodokli" cietušie Latvijas austrumu pierobežas iedzīvotāji pagaidām nolēmuši atturēties, jo daudzie nepārdomātie soļi no valdības puses sabiedrībā ir jūtami paaugstinājuši spriedzi un pasākuma organizatori vairs nevar garantēt pasākuma dalībniekiem un apkārtējiem drošību. Savukārt uzķerties uz provokācijām, kas būtu izdevīgi pie varas esošajiem, neviens nevēloties.

Kā vienu no provokāciju piemēriem Krievs minēja Saeimas priekšsēdētājas Solvitas Āboltiņas (V) 8.februāra interviju telekanālam "PRO100TV", kurā viņa atļāvās daļu valsts iedzīvotāju publiski salīdzināt ar marodieriem.

Par šiem izteikumiem protesta akciju rīkotāji nosūtīja Āboltiņai vēstuli, kurā pieprasīja atvainošanos, bet tā to arī nesaņēma. Pēc vēstules autoru domām, Āboltiņas atbilde vairāk izskatījusies pēc atrakstīšanās, nevis atvainošanās.

Jau ziņots, ka grozījumi likumā "Par akcīzes nodokli", kas stājās spēkā šī gada 1.janvārī, regulē pierobežas iedzīvotājiem iespēju iebraukt no Krievijas un Baltkrievijas un gandrīz aizliedz ievest Latvijā akcīzes preces savām vajadzībām, piemēram, cigaretes, stipro alkoholu un benzīnu, kas ir uz pusi lētāks nekā Latvijā pieejamais.

Akcīzes preču vešana pāri robežai lielai daļai Latgales iedzīvotāju deva iespēju sabalansēt savus ienākumus un izdevumus. "Daudziem no mums tāda tirdzniecība par pašizmaksu ir vienīgā iespēja izdzīvot un pabarot bērnus, samaksāt valsts un pašvaldību iestādēs visus maksājumus, kas dod iespēju dzīvot Latvijā," iepriekš skaidroja Krievs, "mēs esam sašutuši par šo nepārdomāto valsts lēmumu. Mums atņēma pēdējo, bet pretī nepiedāvā nevienu projektu Latgales attīstīšanai vai jaunu darba vietu radīšanai."


Написать комментарий