Drošības policija: Skinhedi Latvijā ir sadrumstaloti un dezorganizēti

foto ulskaters.ucoz.com
foto ulskaters.ucoz.com

Šobrīd Latvijā nedarbojas neviena noformējusies skinhedu organizācija ar noteiktu līderi un sekotājiem. Skinhedi Latvijā ir sadrumstaloti un dezorganizēti, kā arī viņiem nav izveidojušies regulāri un noturīgi kontakti ar radniecīgām organizācijām un personām ārvalstīs, līdz ar to skinhedi pašlaik nerada draudus nacionālajai drošībai.

To savā ziņojumā par pagājušā gada darba rezultātiem norāda Drošības policija (DP), kas pērn veica pastāvīgu notiekošo procesu izpēti Latvijas skinhedu subkultūras vidē.

Skinhedu, kas Latvijā galvenokārt ir jaunieši, vidē radikālā ideoloģija ir ļoti populāra. Galvenais šīs ideoloģijas izplatīšanas avots ir internets.

Veicot procesu izpēti Latvijas skinhedu vidē, DP ieguvusi informāciju par vairākiem jauniešiem, kuri aizraujas ar radikālām idejām. Pēc DP sniegtās informācijas Valsts policija pagājušā gada 12.janvārī aizturēja vairākus skinhedu subkultūras grupas aktīvistus par kapavietu apgānīšanu Jaunajos ebreju kapos. Kratīšanas laikā pie grupas dalībniekiem tika atrastas ķīmiskas vielas un pamācības sprāgstvielu gatavošanā, kā arī vērienīgi auksto un pneimatisko ieroču krājumi, ar kuriem var nodarīt smagus miesas bojājumus.

Atbilstoši Krimināllikuma 78.panta pazīmēm - par apzinātu nacionālā naida un nesaticības izraisīšanu - 2011.gadā DP kopumā tika sākti 12 kriminālprocesi. Pēdējos gados novērota tendence iesniegumu skaita pieaugumam, kas ietver ziņas par darbībām, kas atbilst šim Krimināllikuma pantam. Iesniegumu saturs galvenokārt attiecināms uz interneta vidi. Internetā atsevišķi viedokļi izraisa diskusijas un komentārus, kuros tiek saskatīti iespējami tiesību normu pārkāpumi un nacionālās neiecietības jautājuma izpausmes.


Написать комментарий