Pētnieki: Lielais hadronu paātrinātājs fiksē jaunu elementārdaļiņu

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Lielā hadronu paātrinātāju fiziķu pētnieku komanda fiksējusi jaunu elementārdaļiņas stāvokli – pamata ksi-bariona "ierosināto" stāvokli, kurā tas ir daudz smagāks nekā pamatstāvokli. Fiziķi pieļauj, ka var runāt par jaunas elementārdaļiņas atklāšanu, nevis tikai par zināmās daļiņas jauno stāvokli, vēsta ārvalstu masu mediji.

Barioni ir elementārdaļiņas, kas sastāv no trīs kvarkiem. Barioni ir protoni (divi augšējie u-kvarki un viens apakšējais d-kvarks) un neitroni (divi apakšējie d-kvarki un augšējais u-kvarks), kas veido atoma kodolu.

Ksi-barioni sastāv no viena augšējā vai apakšēja kvarka un diviem smagākiem kvarkiem. Neitrālais pamata ksi-barions sastāv no viena augšēja u-kvarka, viena "dīvainā" s-kvarka un viena pamata b-kvarka. "Dīvainais" un pamata kvarki ir negatīvi lādēti, to lādiņa lielums ir trešdaļa no elektrona lādiņa, bet augšējais kvarks ir pozitīvi lādēts, tā lādiņa lielums ir divas trešdaļas no elektrona lādiņa. Rezultātā daļiņa kopumā ir neitrāla.

Pamata ksi-barionu 2011.gadā atklājuši CDF pētnieku komandas fiziķi, kas strādā ASV ar Tevatrona paātrinātāju. Pētnieki izmērījuši, ka daļiņas masa ir 5787,8 mega-elektronvolti uz gaismas ātruma kvadrātu, vēsta "RIA Novosti"

Tagad Eiropas kodolpētījumu centra CERN Lielā hadronu paātrinātāja CMS detektorā atklāts pamata ksi-barions "ierosinātā" stāvoklī, tas sastāv no tādiem pašiem kvarkiem kā ASV atrastais, taču tam ir lielāka enerģija un attiecīgi lielāka masa. Mērījumi Lielā hadrona paātrinātāja detektorā liecina, ka "ierosinātā" ksi-bariona masa sasniedz 5945,3 megaelektronvoltus. Tieši masu atšķirība ļauj fiziķiem spriest par jaunās daļiņas atklāšanu, nevis jaunā zināmas daļiņas stāvokļa fiksēšanu.

Iespējamā jaunā elementārdaļiņa atklāta, pētot Lielā hadronu paātrinātāja detektora pērn saņemtos datus. "Ierosinātais" pamata ksi-barions ir nestabils, tas gandrīz momentāni sadalās, veidojot protonu, divus mionus un trīs pionus. Dati par šo rezultātā palikušo daļiņu parametriem arī ļāvuši zinātniekiem izdarīt secinājumu par "ierosinātā" ksi-bariona rašanos.

Pētījuma rezultātus plānots publicēt žurnālā "Physical Review Letters".


Написать комментарий