Sīrijas opozīcijas cīnītāji saņems algu

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Opozīcijas nemierniekiem, kas cīnās pret Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmu, tiks maksāta alga, paziņoja opozīcijas izveidotā Sīrijas Nacionālā padome, kuru tā dēvētās Sīrijas draugu grupas dalībvalstis svētdien atzina par visu Sīrijas iedzīvotāju "likumīgu pārstāvi".

Sīrijas Nacionālā padome paziņoja, ka naudu saņems arī karavīri, kas dezertēs no valdības armijas.

Sīrijas draugu grupas sanāksmē Stambulā svētdien tika paziņots, ka turīgās Persijas līča arābu valstis piešķirs miljoniem ASV dolāru mēnesī Sīrijas Nacionālās padomes fondam, no kura tiks maksātas šīs algas.

Sīrijas draugu sanāksmē Stambula svētdien bija pulcējušies 75 pasaules valstu, tostarp ASV, Eiropas Savienības lielāko valstu un Persijas līča lielvaru, pārstāvji, galvenokārt ārlietu ministri. Damaska ir nodēvējusi šo pasākumu par "Sīrijas ienaidnieku" sanāksmi. Tajā nepiedalās tādas svarīgas valstis kā Krievija, Ķīna un Irāna.

"Sīrijas Nacionālā padome uzņemsies fiksētu algu maksāšanu visiem virsniekiem, karavīriem un citiem, kas ir Brīvās Sīrijas armijas dalībnieki," sanāksmē paziņoja Sīrijas Nacionālās padomes prezidents Burhans Galiuns.

Saūda Arābija un dažas citas valstis Sīrijas draugu sanāksmē atklāti aicināja apbruņot Sīrijas nemierniekus. Citas valstis, tostarp ASV un Turcija, pret to iebilda, bažījoties par to, ka šādi varētu tikt izraisīts pilsoņkarš.

Lēmums palielināt palīdzību nemierniekiem, maksājot algu bruņotā opozīcijas grupējuma "Brīvā Sīrijas armija" dalībniekiem, var tikt uzskatīts par kompromisu starp nemiernieku apbruņošanas piekritējiem un pretiniekiem.

Daži opozīcijas grupējumi var būt neapmierināti ar sanāksmē pieņemto lēmumu piešķirt visus līdzekļus Sīrijas Nacionālajai padomei un atzīt to par Sīrijas tautas likumīgo pārstāvi. Daudzi aktīvisti uzskata, ka Sīrijas Nacionālās padomes vadība ir neefektīva un ir jānomaina.

Sīrijā kopš pagājušā gada marta notiek nemieri pret prezidenta Bašara al Asada režīmu. Saskaņā ar Londonā bāzētās cilvēktiesību organizācijas "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" datiem tajos gājuši bojā vairāk nekā 9100 cilvēku.

Asada režīms gan apgalvo, ka nemierus izraisījuši "ārvalstu teroristi" un tajos gājuši bojā jau vairāk nekā 3000 Sīrijas armijas karavīru.

Pirmā Rietumvalstu un Arābu līgas atbalstītā Sīrijas draugu sanāksme notika 24.februārī Tunisijas galvaspilsētā Tunisā. Tajā pieņēma rezolūciju, kurā aicināts pastiprināt pret Sīriju noteiktās sankcijas, kā arī pārtraukt vardarbību.


Написать комментарий