Saeima tradicionāli piedalīsies akcijā „Zemes stunda”

foto caelusgreenroom.com
foto caelusgreenroom.com

Saeima sestdien, 31.martā, piedalīsies akcijā „Zemes stunda”, uz vienu stundu izslēdzot parlamenta ēku fasāžu apgaismojumu. Saeima akcijā piedalīsies jau ceturto gadu.

Akcijas laikā sestdien no plkst.20.30 netiks izgaismots Saeimas nams Jēkaba ielā 11, kā arī Saeimas komisiju un frakciju ēkas Jēkaba ielā 10/12, Jēkaba ielā 16 un Torņa ielā 3/5. 

Lai taupītu elektroenerģijas resursus, arī ikdienā parlamenta ēku fasādes tiek izgaismotas ekonomiskajā režīmā, samazinot jaudu un pa nakti izslēdzot apgaismojumu, ko atjauno agri no rīta. Savukārt telpu apgaismojumam Saeima izmanto kompaktās fluorescējošās jeb tā sauktās ekonomiskās spuldzes. Saeimas ēkās uz ekonomiskajām spuldzēm nomainīti jau 65 procenti no spuldžu kopskaita. Ekonomisko spuldžu izmantošana ļāvusi samazināt kopējās elektrības izmaksas par 7 līdz 10 procentiem.

Saeima īsteno arī citus resursu taupības pasākumus. Parlamentā ieviesti īpaši konteineri izlietotajam papīram, kas nodrošina ērtu un parocīgu papīra savākšanu otrreizējai pārstrādei darba kabinetos, komisiju sēžu zālēs un citās telpās. Dokumenti parlamentā tiek kopēti arī divpusēji un samazinātā formātā, bet ikdienas lietošanai – uz veco dokumentu otrajām pusēm.

Tāpat 11.Saeimā 62 deputāti ir attiekušies no Saeimas sēžu un komisijās izskatāmo dokumentu lietošanas papīra formā, atzīstot videi draudzīgas rīcības nozīmi un elektroniskās dokumentu versijas parocīgumu un ērtumu.

Zem visiem Saeimas e-pasta sūtījumiem ieviests centralizēts paraksts, kas aicina tā saņēmēju saudzēt dabas resursus un pirms drukāšanas izvērtēt, vai šis sūtījums nepieciešams papīra formātā.

Pasaules Dabas Fonda rīkotā vispasaules akcija „Zemes stunda” notiek katru gadu marta pēdējā sestdienā, un arī šogad, 31.martā, ikviens tiek aicināts no plkst.20.30 uz stundu izslēgt apgaismojumu, lai Zemes stundas laikā aizdomātos par resursu taupīšanas un videi draudzīgāka dzīvesveida nozīmi ikdienā.

 


Написать комментарий