Plāno atvieglot invaliditātes ekspertīzes veikšanu

foto rekurzeme.lv
foto rekurzeme.lv

Labklājības ministrija (LM) plāno atvieglot invaliditātes ekspertīzes veikšanu, paredzot, ka invaliditāti bez atkārtota ekspertīzes termiņa varēs noteikt arī cilvēkiem ar neatgriezeniskiem funkcionēšanas ierobežojumiem.

To paredz LM izstrādātie grozījumi Ministru kabineta Noteikumos par prognozējamas invaliditātes, invaliditātes un darbspēju zaudējuma noteikšanas kritērijiem, termiņiem un kārtību, kas ceturtdien, 29.martā, izsludināti Valsts sekretāru sanāksmē. Tie vēl jāsaskaņo ar ministrijām un jāapstiprina valdībā.

Grozījumi atvieglos dzīvi cilvēkiem, kuriem neatgriezenisku veselības bojājumu dēļ piešķirtā invaliditātes grupa bija regulāri jāpārskata. Tas nozīmē, ka invaliditāti uz mūžu bez atkārtotas ekspertīzes varēs noteikt gadījumā, ja cilvēkam piecu gadu laikā konstatēs neatgriezeniskus funkcionēšanas jeb veselības traucējumus. Pašlaik invaliditāti uz mūžu var noteikt tikai cilvēkiem ar anatomiskiem defektiem, piemēram, plaukstas vai pirkstu trūkumu, kājas vai pēdu amputāciju, pilnīgu vai praktisku aklumu vienā vai abās acīs, kurlmēmumu, abpusēju kurlumu.

Lai atvieglotu smagi slimu bērnu nosūtīšanu uz Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisiju un samazinātu vecāku izdevumus, pietiks ar sertificēta bērnu slimību speciālista slēdzienu, nevis ārstu konsīlija apstiprinājumu. Medicīnas dokumentāciju komisijai varēs nosūtīt ģimenes vai ārstējošais ārsts, tai skaitā elektroniska dokumenta formā.

Tāpat precizēs invaliditātes cēloņa "invaliditāte no bērnības" noteikšanas kritērijus. Invaliditāti noteiks, pamatojoties uz medicīnas dokumentiem, kas apliecinās, ka cilvēkam ir bijusi invaliditāte, vai viņš varēja būt atzīts par bērnu invalīdu (ja veiktu invaliditātes ekspertīzi). Pašlaik invaliditātes cēloni "invaliditāte no bērnības" nosaka, ja dokumenti apliecina bērna invalīda statusu vai invaliditāti izraisījušās slimības iestāšanos līdz 18 gadu vecumam.

Vienlaikus precizēta kārtība, kādā ģimenes vai ārstējošais ārsts nosūtīs strādājošu un nestrādājošu cilvēku prognozējamās invaliditātes ekspertīzes vai invaliditātes ekspertīzes veikšanai. To varēs darīt, ja cilvēks vismaz pēdējos sešus mēnešus būs nepārtraukti ārstējies, nevis tikai atradies ārsta uzraudzībā, un to apliecinās medicīniskie dokumenti. Šāda kārtība nodrošinās vienādus nosacījumus strādājošajiem un nestrādājošajiem.


Написать комментарий