Daugavpils Dome aicina uz ciešu sadarbību Latgales reģiona attīstības aģentūru, lai izstrādātu piedāvājumus valdībai

foto V.Cigankovs
foto V.Cigankovs

15.martā Daugavpils Domē notika Domes vadības, Latgales reģiona attīstības aģentūras vadītāja Māra Bozoviča, uzņēmēju pārstāvju tikšanās. Daugavpils Domi pārstāvēja priekšsēdētājas 1. vietnieks Vitālijs Azarevičs, priekšsēdētājas vietniece Līvija Jankovska, izpilddirektors Andrejs Kursītis, Attīstības departamenta vadība.

Daugavpili Latgales reģiona attīstības aģentūrā pārstāv Vitālijs Azarevičs un aģentūrā bija panākta vienošanās par ciešu sadarbību Latgales problēmu risināšanā.

Māris Bozovičs tikšanās laikā demonstrēja prezentāciju, kura ir rādīta valdībai un Saeimai. Prezentācijas uzdevums ir parādīt esošo situāciju un Latgales redzējumu problēmu risināšanā.

Latgales iedzīvotāju skaits ir samazinājies par 80 tūkstošiem, IKP uz iedzīvotāju Latgalē ir 2x mazāks nekā vidēji valstī. Ir veikti pētījumi uz kuru bāzes arī veidota šī prezentācija. Ir izstrādāta pat Latgales Melnā vīzija, ko panāksim, ja nekas nemainīsies.

Latgalē ir novājināts ekonomikas sektors, uzņēmumi paši nespēj ģenerēt investīcijas un radīt jaunas darbavietas. Latgalē ārzemnieki izpērk lielas zemes platības, cilvēki aizbrauc, milzīga sociālā spriedze. Pati valsts vēl vairāk sarežģī situāciju, krīzes laikā no reģiona valsts aizgājusi ar saviem pakalpojumiem. Jā, ir ES fondu līdzekļi, kas ieguldīti infrastruktūrā, bezdarbnieku apmācībā, bet cilvēki dodas prom.

Latgalē ir pārliecināti, ka vajadzībām jānāk no apakšas, naudai no augšas.

Domes vadība piekrīt šiem piedāvājumiem, bet vēlas tajos iestrādāt arī Daugavpils piedāvātos variantus, kā panākt reģiona un arī pilsētas attīstību, kā panākt valsts reģionu vienmērīgu attīstību, lai otra lielākā Latvijas pilsēta būtu šīm statusam patiešam atbilstoša.

Līvija Jankovska uzskata, ka ļoti nepieciešamas ir izmaiņas Iepirkumu likuma piemērošanā, kas varētu krietni atvieglot darbu un veicinātu attīstību. Vitālijs Azarevičs ir pārliecināts, ka daudzas ko varētu atrisināt reģiona pieejamības problēmu risināšana. Ir jābūvē labi ceļi, jāattīsta lidostas projekts. Pašvaldība, piemēram, realizēs tranzītielas A-13 projektu piesaistot arī savus līdzekļus, bet ko tālāk? Par to jādomā valsts līmenī.

Daugavpils Dome ir izstrādājusi savus priekšlikumus valdībai, kā veicināt pilsētas attīstību, ko jau ir prezentējusi Ekonomikas ministrijā. Domes attīstības departamenta vadītāja Daina Kriviņa klātesošos iepazīstināja ar šiem priekšlikumiem. Domes vadība aicināja aģentūru iestrādāt šos priekšlikumus kopīgajā dokumentā.

Tikšanās noslēgumā Domes vadība pateicās Mārim Bozovičam par prezentāciju un izsmeļošo informāciju par situāciju Latgalē kopumā un izteica cerību, ka turpmākā sadarbība būs cieša un dos rezultātus.


Написать комментарий