Vides dienesta direktors: Naujenes pagastā notikušās avārijas sekas būs jūtamas vēl ilgi

Daugavpils novada Naujenes pagastā notikušās avārijas sekas, kad no pieciem vagoniem noplūda minerālsmērviela un tehniskais šķīdinātājs, pilnībā nevarēs likvidēt, trešdien intervijā LTV raidījumā "Labrīt, Latvija" sacīja Valsts vides dienesta direktors Vilis Avotiņš.

Avotiņš intervijā uzsvēra, ka izlijušo vielu daudzums ir liels un to radītais kaitējums ir bīstams. Tiesa, kā liecinot grunts paraugi, piesārņojums nav izplatījies pārāk plaši, sacīja eksperts. Būtisks piesārņojums nav konstatēts arī tuvumā esošajās ūdens akās.

Bīstamākā no izlijušajām vielām ir tehniskais šķīdinātājs, kuri izmantojot dažādu eļļu mazgāšanā. Avotiņš intervijā sacīja, ka lielā daudzumā izlijušā šķīdinātāja tvaiki cilvēkam ir bīstami. Avotiņš norādīja, ka lielākās briesmās bijuši tie, kas notikuma vietā strādāja, šie cilvēki bijuši pakļauti saindēšanās riskam.

Avotiņš arī skaidroja, ka tehniskais šķīdinātājs sadalās ļoti lēnu, tāpēc pilnībā grunti attīrīt nebūs iespējams un piesārņojumu varēs sajust vēl vasarā. Savukārt minerālsmērvielas bažas neradot, jo šī viela ir vieglāk savācama.

Vides dienests turpinās uzraudzīt notikuma vietu, regulāri ņemot gruntsūdeņu analīzes.

Jau vēstīts, ka Daugavpils novada Naujenes pagastā viena kilometra attālumā no dzelzceļa stacijas Krauja svētdien naktī noskrējušas no sliedēm 17 kravas vilciena cisternas, kas pamatā vedušas eļļu, un no piecām cisternām ir noplūdusi eļļa un šķīdinātājs, informēja "Latvijas dzelzceļa" (LDz) pārstāvis Māris Ozols.

Viņš norādīja, ka kopumā no sliedēm noskrējuši 17 vagoni, bet 16 ir apgāzušies. No pieciem vagoniem noplūdusi minerālsmērviela un tehniskais šķīdinātājs.


Написать комментарий