"Burtiski pirms dažām stundām tika plānota ļoti nopietna provokācija no Krievijas Federācijas puses, kas jau šajā naktī varēja novest pie pilnībā neprognozējamiem notikumiem un draudu eskalācijas," paziņoja Čalijs.

"Uz Ukrainas robežu virzījās milzīgs konvojs, ko pavadīja Krievijas karavīri un tehnika, kas it kā bijis saskaņots ar Sarkanā Krusta komiteju. Bija jāiebrauc humānajai kolonnai ar miera uzturētājiem, acīmredzot, lai izprovocētu pilna mēroga konfliktu," skaidro Čalijs.

Tikmēr Sarkanais Krusts noliedzis, ka kaut kas tāds ir saskaņots ar šo palīdzības organizāciju. Ukrainas prezidents Petro Porošenko sarīkoja ārkārtas tikšanos ar drošībniekiem un sazinājās ar pasaules līderiem, norāda viņa administrācijas pārstāvis.

Pašlaik provokācijas iespēja ir novērsta, bet operatīvais štābs turpina darbu, piebilda Čalijs.

"Mēs esam gatavi saņemt humāno palīdzību atbilstoši starptautiskajiem noteikumiem. Bet nevar būt ne runa par nekādu miera uzturētāju kontingentu vai karavīriem, kas pavada sūtījumu. Pirmdien tiks sperti konkrēti soļi šo darbību koordinēšanai,"turpina Prezidenta administrācijas darbinieks.

Ņemot vērā nemitīgās Ukrainas karavīru apšaudes no Krievijas teritorijas, šādas darbības liecina par mēģinājumiem izprovocēt Ukrainu uz konkrētu reakciju pret Krieviju, uzskata Čalijs. "Tas nenotiks. Ukraina nepakļausies provokācijām," apliecināja Čalijs.

Vēstīts, ka arī NATO ir izteikusi bažas, ka Krievija pie Ukrainas robežām izvietotos karavīrus varētu mēģināt ievest kā "miera uzturētājus". Savukārt Polijas premjers Donalds Tusks trešdien paziņoja, ka Krievijas iebrukuma Ukrainā iespējamība pēdējās stundās ir ievērojami pieaugusi, atgādina "Ukrainskaja Pravda".

Piektdien Krieviju neizmantot "humāno palīdzību" par ieganstu iebrukumam Ukrainā, brīdināja Lielbritānija un ASV.

Ukraina iepriekš ziņoja, ka pie tās robežām Krievija izvietojusi 45 000 karavīru un tehniku.