Zinātnieki oficiāli paziņojuši, ka diēta izraisa depresiju

foto: dailymail.co.uk
foto: dailymail.co.uk

Vērienīgais Londonas universitātes koledžas pētījums parādīja, ka diēta izraisa depresiju, jo svara zaudējums nenes cilvēkiem ilgi gaidīto laimi.

Vairākums cilvēku, kuri ievēro diētu, domā, ka līdz ar lieko kilogramu zaudēšanu viņu dzīve kļūs labāka. Tomēr saskaņā ar pētījumu diēta patiesībā nover pie pretēja rezultāta, ievērojami paaugstinot depresijas risku.

Lielbritānijas tabloīds Mail Online ziņo, ka Londonas universitātes koledžas zinātnieki izmeklēja 2000 vīriešu un sieviešu ar lieko svaru un aptaukošanos, kuri ir vecāki par 50 gadiem. Sākumā viņi tika nosvērti, bet pēc tam viņus palūdza atbildēt uz jautājumiem, cik bieži viņi jūtas vientuļi un noskumuši.   

Pēc 4 gadiem zinātnieki atkal izmeklēja 2000 dalībniekus un noskaidroja, ka aptuveni 14% no viņiem ir zaudējuši 5% ķermeņa svara un līdz ar to ievērojami uzlabojuši savu veselības stāvokli. Analīžu rezultāti parādīja, ka viņu asinsspiediens un holesterīna līmenis asinīs ir samazinājies. Tomēr līdz ar to bija pasliktinājies arī brīvprātīgo noskaņojums.

78% no svaru zaudējušajiem vīriešiem un sievietēm bija nosliece uz depresijas attīstību.

Pēc zinātnieku vārdiem galvenais depresijas attīstības iemesls ir reklāmas industrija, – vēsta fedpost.ru.  

Reklāma demonstrē brīnišķīgas metamorfozes, kuras notiek svaru zaudējušo reklāmas rullīšu varoņu dzīvē, bet, kad cilvēki saprot, ka viņu dzīvē nekas daudz nav mainījies, viņi jūtas vīlušies.

„Mēs neatrunājam cilvēkus zaudēt lieko svaru, – uzsvēra zinātniece Sāra Džeksone. – Liekā svara zaudēšanai ir lielas fiziskas priekšrocības, bet cilvēkiem svara zaudēšana nav jāsaista ar momentānu visu dzīves aspektu uzlabošanos. Realitātē tas notiek ļoti reti, tādēļ jāatceras par to, ka reklāmas rullīši dāvā skatītājiem nepiepildāmas cerības. Cilvēkiem tas jāsaprot un jābūt gataviem tam, ka līdz ar svara zaudēšanu viņu dzīve nepārvērtīsies par pasaku”.

Tāpat zinātnieki konstatēja, ka visu diētas noteikumu ievērošana var negatīvi ietekmēt garastāvokli.

„Ierobežot pārtikas lietošanu un pretoties desertu kārdinājumam ir diezgan grūti. Turklāt speciālu diētisku ēdienu pasūtīšana restorānos piesaista apkārtējo uzmanību, kas svara zaudētājiem rada ne jau tās patīkamākās jūtas”, – paskaidroja Džeksone.


Написать комментарий