„NPS” kredīta jautājumā Daugavpils novada pašvaldība nolēmusi apdrošināties

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Daugavpils novada domes Finanšu komitejas 7. augusta sēdē kā papildjautājums tika izskatīta labojumu ieviešana lēmumā par pašvaldības galvojumu, ņemot SIA „Naujenes pakalpojumu serviss” („NPS”) kredītu.

Daugavpils novada domes Finanšu pārvaldes vadītāja Irēna Timšāne paziņoja, ka pašvaldība jau ir pieņēmusi lēmumu virkni saistībā ar „NPS” projektiem. Viens no tiem ir lēmums par pašvaldības kredīta galvojumu, tomēr tādēļ, ka tika pieņemts lēmums arī par to, ka Daugavpils novada dome piedalās uzņēmuma pamatkapitāla palielināšanā, to varētu atcelt.

„Tomēr patlaban, kad projekts virzās uz noslēgumu, jānodrošina avansa daļa, kuru vēlāk atgriezīs Eiropas Savienība. SIA „Naujenes pakalpojumu serviss” lūdz galvojumu, jo arī šo līdzekļu daļu uzņēmums plāno aizņemties. Gadījumā, ja mēs kļūsim par galvotājiem, procentu likme būs zemāka.

Novērtējot visus apstākļus, Finanšu pārvalde nonāca pie secinājuma, ka mēs varam kļūt par galvotājiem summai 217 608 eiro apmērā, kura tiks izmantota jauno siltumtrases etapu būvniecībai un 478 091 eiro – katlumājas būvniecībai Vecstropos”, – paziņoja I. Timšāne. 

 Turpinājumā Finanšu pārvaldes vadītāja atzīmēja, ka lēmuma projekts jānodod visu deputātu izskatīšanai ar nosacījumu, ka pašvaldība kļūs par galvotāju tikai gadījumā, ja aizņēmums tiks paņemts vismaz uz 10 gadiem.

„Gadījumā, ja mēs būsim galvotāji tikai uz gadu, ņemot vērā to, ka tas ir ES projekts un kaut kas notiks ne tā kā plānots, mums kā galvotājiem būs jāatgriež visa līdzekļu summa, kuru var neizmaksāt ES. Ja mēs izvirzīsim nosacījumu, ka kļūstam par galvotājiem uz 10 gadiem, tad „NPS” pats izmaksās kredītu”, – atzīmēja I. Timšāne.

Diskusijas laikā deputāts Viktors Kalāns painteresējās, kā šis lēmums ietekmēs parastos novada iedzīvotājus. I. Timšāne atzīmēja, ka gadījumā, ja „NPS” paņemtu kredītu bez pašvaldības galvojuma, uzņēmumam tā atgriešana būtu neizdevīgāka, tādēļ šajā gadījumā iedzīvotāji necietīs.

Tādējādi Finanšu komitejas deputāti ar vienbalsīgu lēmumu nodeva jautājumu visu deputātu izskatīšanai nākamajā sēdē, kura notiks ceturtdien, 14. augustā.


Написать комментарий