Kurš vainojams par Daugavpils atkritumu kolapsu? 1

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Visu nedēļu vērīgu pilsētnieku uzmanību piesaistīja „atkritumu tēma”.

Sākumā Daugavpils iedzīvotāji bija nesaprašanā, novērojot daudzdzīvokļu māju pagalmos nepievilcīgu ainu pārpildītu atkritumu konteineru veidā, kuru skaits bija ievērojami samazinājies. Pēc tam portāla Gorod.lv redakciju burtiskā nozīmē pārpludināja atkritumu konteineru fotogrāfijas, bet no sašutušo pilsētnieku zvaniem redakcijas tālrunis vienkārši pārkarsa.

Visu šo dienu laikā mūsu portāls mēģināja noskaidrot, kas vainojams šajā situācijā: jaunais atkritumu izvešanas operators, kurš uzvarējis konkursā, vecais atkritumu izvešanas uzņēmums, Daugavpils pašvaldība vai DzKSU.

Pēc daudzajām telefona sarunām un žurnālistu tikšanās ar kompānijas Clean R pārstāvjiem, kuri nekad neatteicās atbildēt uz visiem uzdotajiem jautājumiem, izdevās daudz ko noskaidrot.

Proti, kompānijas Transporta un darījumu ar klientiem dienesta vadītājs Valērijs Stankevičs paskaidroja, ka mazāks atkritumu konteineru skaits pagalmos nav jaunā operatora iegriba, un tas atbilst līguma nosacījumiem ar pasūtītāju, kurš šajā gadījumā ir Daugavpils Dzīvokļu un komunālās saimniecības uzņēmums.

Izrādījās, pēc DzKSU vadītāja Jevgeņija Oļenova vārdiem uzņēmuma veiktā pētījuma rezultātā tika noskaidrots, ka daudzi konteineri tiek aizpildīti ar atkritumiem tikai par 70%. Tieši tādēļ tika nolemts samazināt to skaitu.

Pēc kompānijas Clean R domām DzKSU darbības ir pilnīgi loģiskas: uzņēmums rūpējas par to, lai samazinātu izvedamo atkritumu apjomu un maksātu par to mazāk. Atgādināsim, ka no 1. augusta kubikmetra atkritumu apsaimniekošanas maksa Daugavpilī sastāda 7,31 eiro (bez PVN). Šajā summā ietilpst atkritumu savākšana, uzglabāšana, pārvadāšana un nodošana pārstrādei, reģenerācijai vai apglabāšanai (2,15 eiro par 1 m3), Regulatora apstiprinātais tarifs par apglabāšanu poligonā (3,24 eiro par 1 m3) un dabas resursu nodoklis (1,92 eiro par 1 m3). Pakalpojuma maksa iedzīvotājiem būs atkarīga no izvesto atkritumu apjoma.

Gan atkritumu konteineru skaits, gan to tehniskie raksturojumi, gan to izskats un krāsa kopā ar atkritumu minimālo apjomu un izvešanas grafiku bija norādīti atbilstošā Daugavpils domes izstrādātā nolikumā.   

Pēc V. Stankeviča vārdiem nolikumā bija pat punkts par obligātu konteineru izskata, krāsas un citu tehnisko rādītāju saskaņošanu ar pašvaldību.

„Kā konkursa uzvarētāji mēs izgājām visas procedūras un nodevām pasūtītājam tieši to, ko viņš vēlējās redzēt. Mēs strādājam pēc pašvaldības diktētajiem noteikumiem”, – paskaidroja kompānijas Clean R valdes priekšsēdētāja Ieva Jansone.

Uz pārejas perioda laiku, kurš turpināsies līdz 11. augustam, ar uzņēmumu Spec ATU pašvaldībai ir noslēgts līgums saskaņā, ar kuru šī termiņa laikā tiek izvesti klientu atkritumi, kuri pagaidām nav noslēguši līgumus ar jauno operatoru.

Precedents ar „zaļo atkritumu” izvešanu radās tādēļ, ka mūsu pilsētā pēc V. Stankeviča vārdiem līdz šim laikam netika rīkoti sadzīves atkritumu apsaimniekošanas konkursi.

„Agrāk tika izvesti visi atkritumi pēc kārtas, tos neklasificējot, bet fiziskām un juridiskām personām, izņemot sadzīves atkritumus, rodas arī citi atkritumi. „Zaļie atkritumi” nekur netika atrunāti.

Mūsu līgumā ar pilsētu paredzēti tikai sadzīves atkritumi. Iedzīvotājiem rodas pilnīgi pamatoti jautājumi par citiem atkritumu tipiem. Domāju, ka šis jautājums lielākā mērā adresēts pilsētas domei. Mēs savukārt esam atbildīgi par konkrētu uzdevumu. Jautājums par zaļo masu jāatrisina pašvaldībai”, – paziņoja kompānijas pārstāvis.

Savus argumentus un darbības Clean R izklāstīja pietiekami vienkārši un saprotami. Kompānijas vadība mierina daugavpiliešus un aicina nedaudz paciesties, kamēr viss tiks sakārtots un nostāsies savās vietās.

Gribas cerēt, ka atbilde uz jautājumu, kas vainojams par atkritumu kolapsu, kļūs zināma jau pavisam drīz.


Написать комментарий

Nevis tikai Daugavpilī...! Un vainīga ir Latvijas Valsts, tās alkatīgo darboņu personā.
Kā var gribēt un visu laiku muldēt, lai tauta "neved atkritumus uz mežu", ja atkritumu konteiners ir kļuvis par pašu slēpjamāko priekšmetu valstī!
Piemērs - ja man pēc kāda pasākuma (tusiņa) BRĪVĀ DABĀ ir savācies aptuveni pusotrs lielais melnais maiss ar atkritumiem... KUR MAN VIŅUS LIKT??? Un šeit valsts man piedāvā vairākas alternatīvas: 1) Aizvest uz tuvāko mežu; 2) Vest visu ceļu bagāžniekā atpakaļ uz pilsētu un tad slapstīties gar daudzstāvu mājām mēģinot atrast kādu "noklīdušu" konteineru (kurš tā pat vienmēr ir ar kaudzi).
Es personīgi pagaidām vēl turos pie otrā varianta, bet reizēm pacietībai arī pienāk mērs...

Kādreiz katra ciematiņa centrā kaut kur bija "publiskie" konteineri, kurus regulāri izveda, un kur varēja izmest šādus - "gadijuma rakstura" atkritumus. Tagad vienīgā valsts atstātā alternatīva ir MEŽS...