EK ievieš energoefektivitātes prasības gaismas diožu spuldzēm

foto priekam.lv
foto priekam.lv

Lai mazinātu enerģiju patērējošu ražojumu negatīvo ietekmi uz vidi un panāktu lielākus energoietaupījumus to ekspluatācijas laikā, Eiropas Komisija sadarbībā ar dalībvalstīm turpina darbu pie šo ražojumu energoefektivitātes uzlabošanas, informē Ekonomikas Ministrija.

Š.g. 13. jūlijā Eiropas Komisija atbalstīja regulu, ar ko īsteno Eiropas Parlamenta un Padomes Direktīvā 2009/125/EK (turpmāk – Ekodizaina prasību ietvardirektīva) noteiktās ekodizaina prasības virzienvērstām gaismas spuldzēm, gaismas diožu spuldzēm un to saistītajām iekārtām.

Latvija kopumā pozitīvi vērtē Eiropas Komisijas mērķi un atbalstīja regulas apstiprināšanu.

Virzienvērsto spuldžu, gaismas diožu spuldžu un to saistīto iekārtu maksimālais energoefektivitātes indekss tiks ieviests un paaugstināts pakāpeniski, katrā posmā paredzot ieviest noteiktas prasības spuldžu efektivitātei, funkcionalitātei, produkta informācijas prasībām un citiem kritērijiem.
Kopumā prasības plānots ieviest trīs posmos:
- 1. posms – 2013. gada 1. septembris
- 2. posms – 2014. gada 1. septembris
- 3. posms – 2016. gada 1. septembris

Ekodizaina prasību ietvardirektīva ievieš nosacījumus un kritērijus kā noteikt prasības vidi ietekmējošo ražojumu raksturīpašībām, piemēram, enerģijas patēriņam, kā arī atrunā nosacījumus šo prasību ātrai un efektīvai īstenošanai. Šajā direktīvā ir uzskaitīti ražojumi, ko Padome un Eiropas Parlaments ir identificējuši kā prioritārus Eiropas Komisijai izstrādājot ekodizaina regulējumus. Kā prioritāte minēta arī apgaismojums mājsaimniecībās un pakalpojumu nozarē. Virzienvērstas gaismas spuldzes, gaismas diožu spuldzes, gaismekļi un citi saistītie piederumi ir svarīgi elementi šajā kategorijā.

Saskaņā ar Ekodizaina prasību ietvardirektīvu noteiktas regulas par ekodizaina prasībām plānots izstrādāt arī apkures un ūdens sildīšanas iekārtām, sistēmām ar elektromotoriem, mājsaimniecības ierīcēm, biroja iekārtām mājsaimniecībās un pakalpojumu nozarē, sadzīves elektroiekārtām u.tml.


Написать комментарий