S.Blagoveščenskis: ES krīze Latvijai draud ar fiskālās politikas stingrību

foto personīgais arhīvs
foto personīgais arhīvs

Visa Eiropa ir pārņemta ar ekonomiskajām problēmām. Nesen noslēdzās Divdesmit valstu grupas samits, kurā ārpus Eiropas valstu līderi aicināja Eiropas līderus ātrāk atrisināt Eiropas Savienības ekonomikās problēmas.

Grieķijas, Spānijas, Itālijas ekonomiskās problēmas ietekmē visu valstu ekonomiku. Eiropas Savienības iedzīvotājiem tika daudz solīts, taču šobrīd atsevišķu valstu problēmas tiek uzkrautas uz to pleciem, kas izraisa nesapratni un neapmierinātību. Kādā veidā ES krīze varētu ietekmēt Latviju, Gorod.lv noskaidroja sarunā ar NGO„Political initiativa” vadītāju Sergeju Blagoveščenski.

„Sāksim ar to, ka es neesmu drošs par plaša mēroga defolta iespēju Eiropas Savienībā”, - saka S.Blagoveščenskis. – Tas ir iespējams atsevišķu valstu robežās. Taču, pat ja krīzes kārtējais vilnis parādīsies uzreiz vairākās valstīs, Eiropas Savienība noteikti cīnīsies par eiro un nav izslēgts, ka šie pasākumi varētu būt ļoti stingri. Par vienu no pasākumiem varētu kļūt stingrāka fiskālā politika, t.i., nodokļu un nodevu celšana. Rezultātā pieaugs energonesēju maksa un tā tālāk. Nedrīkst izslēgt iespēju, ka atsevišķas valstis slēgs savus tirgus importa precēm. Taču Latvija no tā nebaidās. Pie mums joprojām imports pārsniedz eksportu.

Ir iespējams arī sociālais saspringums. Nav noslēpums, ka Latvijas iedzīvotāju lielā daļa meklē labāko dzīvi ārpus dzimtenes robežām. Ekonomisku problēmu gadījumā tajās valstīs daudzi atgriezīsies Latvijā, kas izraisīs piedāvājumu pieaugumu darba tirgū un palielinās bezdarba līmeni. Ja līdz tam laikam Latvija iestāsies eirozonā, viņai nāksies atbalstīt problemātiskās valstis un fiskālā politika varētu kļūt vēl stingrāka”.


Написать комментарий