Lielākā daļa Gorod.lv uz ielas aptaujāto daugavpiliešu izteicās pret Visaginas AES būvniecību

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Visaginas AES būvniecības projekts, kuru virza Lietuva un kurš izmaksās 17 miljardu litu, kas ir aptuveni 6 miljardi dolāru, joprojām izraisa dažādus viedokļus.

Piemēram, Latvijas Saeimas deputāts Petras Auštrevičus apgalvo, ka AES būvniecības gadījumā tuvāko reģionu iedzīvotāji, tai skaitā Daugavpils un novada iedzīvotāji, tomēr saņems atvieglojumus elektroenerģijai. Izņemot atvieglojumus elektroenerģijas tarifam, mēs saņemsim papildus investīcijas attīstībā – tiks radītas darbavietas, pieaugs dažādu preču un pakalpojumu patēriņš.

Turklāt Visaginas AES pienākumos ietilpīs personāla un AES tuvumā dzīvojošo cilvēku veselības monitorings. Kā arī lietuviešu puse visos būvniecības posmos ir gatava pastāvīgi kontaktēties ar sabiedrību, tādā veidā iegūstot tās atbalstu.
Mūsu portāls veica nelielu aptauju pilsētas ielās, vēloties noskaidrot daugavpiliešu un pilsētas viesu viedokli par Visaginas AES.

Valērijs, 55 gadi: „Manuprāt, nav nepieciešams būvēt AES. Visi solītie labumi nemazina nopietnus draudus”.

Deniss, 15 gadi: „No vienas puses, ja šādā gadījumā elektroenerģija maksātu mazāk, var būt tas nav slikti. Bet, no otrās puses, tas ir pārāk bīstami”.

Inete, 32 gadi: „Es šeit nedzīvoju, tāpēc minētā problēma mani neskar. Ja tas ir izdevīgi, kāpēc lai AES netiktu uzcelta?”.

Ludmila, 31 gads: „Pat ja būvniecības rezultātā elektroenerģija Daugavpilij būtu par brīvu, man nepatīk šāda veida kaimiņniecība. Iespējams, ka pieaugušos cilvēkus tās sekas neskars, bet mūsu bērni varētu par to dārgi maksāt ar savu veselību. Jo radioaktīvais starojums ir ļoti viltīgs – tā sekas izpaužas nākamajās paaudzēs.
Pie mums negadās zemestrīces un cunami, kā, piemēram, Japānā, taču pēdējā laikā gadās spēcīgas postošas viesuļvētras, kuras burtiski norauj jumtus”.

Jevgeņijs un Jeļena, jaunlaulātie: „Kaut kas ir jādara Daugavpils ekonomikas uzlabošanai, netraucētu arī lētāka elektroenerģija. Taču, lai labāk pabeidz vietējās HES būvniecību, kurā tika aprakti daži miljoni, būtu vairāk jēgas”.

Valērijs, kāzu viesis: „AES Lietuvā mums nav vajadzīga”.

Inna, 45 gadi: „Uzskatu, ka Visaginas atomstacijas būvniecība nav laba doma”.

Boriss: „Esmu kategoriski pret AES. Mums nav vajadzīgas problēmas kā Fukusimā”.

Vadims, 27 gadi: „Neredzu jēgu atomstacijas būvniecībā. Pasaulē jau sen pāriet uz citiem enerģijas avotiem, atomreaktori ir bīstami un vairs nav aktuāli”.

Kristīna, 25 gadi: „Lai būvē, galvenais, lai tiktu ievēroti drošības tehnikas noteikumi. Cunami pie mums nav gaidāmi, tornado arī. Vispār es neinteresējos par politiku, esmu tālu no šiem jautājumiem. Elektrības cenas un visādi labumi – tas viss ir politika, es no tā visa esmu tālu”.

Jāsecina, ka aptaujāto vairākums tomēr izteicās pret atomstacijas būvniecību mūsu pilsētas tuvumā. Šo pašu viedokli pauda arī Gorod.lv aptaujas dalībnieki jūlija sākumā, kad daugavpiliešu vairākums (71%) paziņoja, ka ir gatavi protestēt pret Visaginas AES būvniecību.


Написать комментарий