2011. gadā būtiski palielinājušies Rēzeknes SEZ komercsabiedrību ekonomiskie rādītāji

foto omniriga.com
foto omniriga.com

2011. gadā būtiski palielinājusies Rēzeknes Speciālās ekonomiskās zonas (RSEZ) komercsabiedrību aktivitāte un neto apgrozījums ir augstākais kopš 1998. gada, liecina pašvaldību kopīgās iestādes “RSEZ pārvalde” apkopotā informācija par komercsabiedrību neauditētajiem ekonomiskās darbības datiem.

Kopējais RSEZ komercsabiedrību neto apgrozījums 2011. gadā bija 38,4 milj. latu, kas ir par 63 % vairāk nekā 2010. gadā, kad apgrozījums bija 23,5 milj. latu. Lielākais apgrozījuma pieaugums pagājušajā gadā bijis uzņēmumos “VEREMS”, “NewFuels” un “REBIR”.

Ievērojami palielinājušies arī produkcijas eksporta rādītāji. Pagājušajā gadā eksports pieaudzis par 144% jeb 2,44 reizes salīdzinājumā ar 2010. gadu, kad RSEZ komercsabiedrības eksportējušas produkciju par 7,5 milj. latu. Pērn RSEZ komercsabiedrības produkciju eksportēja par 18,3 milj. latu. Lielākie eksportētāji bija uzņēmumi “NewFuels”, “REBIR” un “LEAX Rēzekne”.

RSEZ pārvaldniece Sandra Ežmale izsaka gandarījumu par uzņēmumu ekonomisko aktivitāti un uzsver: “Šie rādītāji apliecina, ka RSEZ komercsabiedrības statusu un RSEZ pieejamās nodokļu atlaides uzņēmumi izmanto lietpratīgi un veiktās investīcijas uzņēmumos dod pozitīvu efektu.” Lai arī ieguldījumu apjoms pret 2010. gada rādītājiem pērn palielinājies tikai par 4%, salīdzinot ar kopējām investīcijām pēdējo desmit gadu laikā, tas ir visai ievērojams. RSEZ komercsabiedrībās 2010.–2011. gadā ir veikti 32,8% no kopējām RSEZ komercsabiedrību investīcijām kopš 1998. gada. Lielākos ieguldījumus pēdējā gada laikā veicis koka granulu ražotājs “NewFuels”, uzstādot jaunas ražošanas iekārtas, un metālapstrādes uzņēmums “LEAX Rēzekne”, izveidojot jaunu cehu.”

Saskaņā ar Lursoft pieejamajiem datiem (uz 25.04.2012.) 76% no ārvalstu tiešajām investīcijām Rēzeknē ir tieši RSEZ uzņēmumos, t.i. “NewFuels” un “Rēzeknes Dzirnavnieks”.

Kopumā RSEZ komercsabiedrībās 2011. gadā nodarbināti 712 strādājošie, turklāt strādājošo skaits gada laikā palielinājies par 10% un jaunas darba vietas izveidotas uzņēmumos “LEAX Rēzekne”, “NewFuels” u.c.

2011. gadā ar RSEZ komercsabiedrības statusu darbojās 14 uzņēmumi, tajā skaitā finiera saplākšņa ražotne “VEREMS” RSEZ SIA, mašīnbūves un metālapstrādes uzņēmumi “REBIR” RSEZ AS, RSEZ “RIGAMET” SIA un SIA “LEAX Rēzekne” RSEZ, graudu elevatora un muitas noliktavu uzņēmums “Rēzeknes Dzirnavnieks” RSEZ AS, tauvu, virvju un tīklu ražotājs RSEZ “Magistr – Fiskevegn Group.MFG” SIA, alus rūpnīca SIA RSEZ “DFD”, koka granulu ražotājs “NewFuels” RSEZ SIA, uzņēmums RSEZ “REDIUS” SIA, kas ražo gāzes degļus, u.c. komercsabiedrības.

Par Rēzeknes Speciālo ekonomisko zonu:
Rēzeknes speciālā ekonomiskā zona tika izveidota 1997. gadā ar mērķi veicināt tirdzniecību, attīstīt rūpniecību un satiksmi, kā arī preču eksportu un importu caur Latviju, piesaistot ieguldījumus ražošanas un infrastruktūras attīstībai un jaunu darba vietu radīšanai. RSEZ teritorijā pilnībā ir spēkā Latvijas Republikas likumi un citi normatīvie akti. Īpaši noteikumi RSEZ komercsabiedrībām paredzēti saskaņā ar “Rēzeknes Speciālās ekonomiskās zonas likumu”, likumu “Par nodokļu piemērošanu brīvostās un speciālajās zonās”. Rēzeknes SEZ reģistrētās kapitālsabiedrības var saņemt gan tiešās nodokļu atlaides (nekustamā īpašuma nodoklis, uzņēmumu ienākuma nodoklis), gan arī netiešo nodokļu atvieglojumus, veidojot RSEZ teritorijā brīvās zonas, kā arī veicot ieguldījumus.


Написать комментарий