Latvijas un Krievijas pierobežā tīra ūdenstilpnes un veicina zaļo dzīvesveidu

foto: rits.lv
foto: rits.lv

Īstenojot Eiropas kaimiņattiecību un partnerības instrumenta (EKPI) Igaunijas - Latvijas - Krievijas pārrobežu sadarbības programmas 2007. - 2013.gadam atbalstīto projektu "Ūdens vides aizsardzība un zaļā dzīvesveida aktivitāšu veicināšana Latvijas un Krievijas pierobežas reģionos", desmit pašvaldībās Latvijas un Krievijas pierobežā tīrīs ūdenstilpnes un veicina zaļo dzīvesveidu, informē Riebiņu novada domes projektu vadītāja/tūrisma organizatore Iveta Šņepste.

Dzīvot zaļāk nenozīmē lielas pārmaiņas dzīvē. Pat mazas lietas var radīt pārmaiņas.
„Tas ir vienkārši – izslēdziet uz nakti datoru, izmantojiet atkārtoti uzlādējamas baterijas, neteciniet ūdeni, kamēr tīrāt zobus, nododiet atkārtotai pārstrādei izmantotos stikla un alumīnija izstrādājumus, nomainiet spuldzītes ar kvēldiegu uz videi draudzīgāku apgaismojumu, sakiet „nē” plastmasas maisiņiem – izmainiet savu dzīvi jau šodien,” aicina I.Šņepste.

Projekta gaitā paredzēts izstrādāt tehniskos projektus ūdenstilpņu tīrīšanai vai veikt tīrīšanas darbus vairāk nekā desmit ūdenstilpnēs projekta partneru teritorijās - Preiļu, Riebiņu, Dagdas, Daugavpils, Līvānu un Ilūkstes novados Latvijā un Pleskavas, Pitalovas, Sebežas un Pečoru pašvaldībās Krievijā.
Pērn projekta gaitā tika iegādāts nepieciešamais inventārs un 5.oktobrī vienlaicīgi pie visiem projekta partneriem sarīkotas sakopšanas talkas.

Projekta gaitā darbosies arī zaļās mobilās laboratorijas, kurās Daugavpils Universitātes biologi ar savu aparatūru bērniem interesantā veidā rādīs un stāstīs par dzīvi ūdenī un augiem ap ūdeņiem. Preiļos un Sebežā tiks rīkotas vasaras nometnes bērniem vecumā no 12 līdz 14 gadiem un veidots izglītojošs mācību videomateriāls bērniem par tīrām/netīrām ūdenstilpnēm. Tāpat tiek rīkota informatīvā kampaņa par zaļo dzīvesveidu, iegādāti un uzstādīti atkritumu konteineri, izveidots projekta blogs, kā arī izdota grāmata bērniem "Explore the environment" ("Izpētīt vidi").

Projekta mērķis ir uzlabot pierobežas teritorijas pievilcību, izmantojot kopīgu izglītojošo pieeju, pieredzes apmaiņu un kopīgus risinājumus, lai uzlabotu Latvijas un Krievijas dabisko un mākslīgo publisko ūdenstilpņu vides stāvokli. Tā kopējais budžets ir EUR 623 583,53, tai skaitā: Eiropas Savienības (ES) līdzfinansējums - EUR 561 225,17 (90%), nacionālais finansējums - EUR 62 358,36 (10%). Projekts noslēgsies šī gada 31.decembrī.

EKPI Igaunijas - Latvijas - Krievijas pārrobežu sadarbības programmas 2007. - 2013.gadam stratēģiskais mērķis ir veicināt kopējus, uz attīstību vērstus pasākumus, lai uzlabotu reģiona konkurētspēju un izmantotu tā potenciālu un izdevīgo atrašanās vietu krustcelēs starp ES un Krievijas Federāciju. Programmas specifiskais mērķis ir padarīt plašāku robežas teritoriju par pievilcīgu vietu gan tās iedzīvotājiem, gan uzņēmējiem, veicot dažādus pasākumus vietējo iedzīvotāju labklājības un investīciju klimata uzlabošanai. Programmas mājas lapas adrese ir www.estlatrus.eu.

ES veido 28 dalībvalstis, kas nolēmušas pakāpeniski apvienot savu kompetenci, resursus un likteņus. Piecdesmit gadus ilgā paplašināšanās gaitā tās kopīgiem spēkiem ir izveidojušas stabilitātes, demokrātijas un ilgtspējīgas attīstības zonu, vienlaikus saglabājot kultūru daudzveidību, toleranci un personiskās brīvības. ES labprāt dalās savos sasniegumos un vērtībās ar valstīm un cilvēkiem ārpus ES robežām.

Par šīs publikācijas saturu ir atbildīga Riebiņu novada dome un tā nekādā veidā nevar tikt izmantota, lai atspoguļotu ES uzskatus.


Написать комментарий