Ukrainas parlaments nepieņem Ukrainas premjera demisiju

foto: lsm.lv
foto: lsm.lv

Augstākā Rada ceturtdien slēgtajā sēdē atteikusies pieņemt Ukrainas premjera Arsēnija Jaceņuka demisiju, vēsta raidsabiedrība BBC.

Jaceņuks paziņojis par demisiju jau pagājušajā nedēļā pēc tam, kad koalīcijas frakcijas „Brīvība” un „Udar” nolēma pamest parlamentāro koalīciju „Eiropas izvēle”, lai panāktu Augstākās Radas atlaišanu un parlamenta ārkārtas vēlēšanas. 

Jaceņuks paziņojis, ka līdz ar koalīcijas sabrukšanu valdībai jāatkāpjas.

Pašreizējo partijas „Batkivščina” frakcijas līdera Arsēnija Jaceņuka koalīcijas valdību parlaments  apstiprināja februāra beigās. Ukrainas Augstākajā Radā izveidotajā koalīcijā „Eiropas izvēle” ietilpst 250 deputāti – pirms tam opozīcijā bijušās frakcijas „Tēvzeme”, UDAR un „Brīvība”, deputātu grupas „Suverēnā eiropeiskā Ukraina” un „Ekonomiskā attīstība”, kā arī citi deputāti.

Krīze Ukrainā sākās 21.novembrī, kad toreizējais prezidents Viktors Janukovičs nolēma priekšroku dot ciešākai sadarbībai ar Krieviju, nevis Eiropas Savienību. Pēc tam pakāpeniski ielās izgāja arvien vairāk demonstrantu, līdz sākās pirmās kaujas. Visasiņainākās kaujas notika februāra vidū, kad, pēc mediju ziņām, bojā gāja 75 līdz pat 100 cilvēki.  Pēc trīs asinsizliešanas dienām 22.februārī Augstākā Rada atlaida prezidentu. Prezidenta ārkārtas vēlēšanas notika 25.maijā. Pats Janukovičs videouzrunā paziņoja, ka negrasās atkāpties un notikušo nodēvēja par valsts apvērsumu.

Krievija izmantoja politisko nestabilitāti Ukrainā un anektēja Krimu, bet Kremļa atbalstītie separātisti destabilizē situāciju Austrumukrainā, un pašlaik turpinās Ukrainas armijas kaujas ar prokrieviskajiem separātistiem austrumu reģionos.


Написать комментарий