Rozentāle: Kļūstot par veselības ministri, Circene atriebās man

foto: lat.mixnews.lv
foto: lat.mixnews.lv

Veselības ministra amatā jābūt līdzjūtīgam cilvēkam, kas prot runāties un uzklausīt ne tikai medicīnas nozares pārstāvjus, bet arī medicīnas atbalsta personālu, intervijā portālam Mixnews.lv sacīja bijusī veselības ministre un Latvijas Infektoloģijas centra vadītāja, tagadējā Rīgas domes deputāte Baiba Rozentāle (SC).

Viņa norādīja, ka veselības ministram ir jābūt mazliet ideālistam, jo viņam ir jāgrib, lai piešķirtā nozarei nauda paliek sistēmā pacientu labā.

"Viņš nedrīkst būt savtīgs. Tā es mācu savus studentus: tam, kurš grib kļūt par miljonāru, nevajag iet mācīties par ārstu. Medicīna sniedz daudz citu gandarījumu un tas gandarījums ir, kad Jūs redzat, ka esat paceluši cilvēku, kas bija bezcerīgs," sacīja Rozentāle.

Mediķe arī uzsvēra, ka veselības ministram jābūt gudram un ieinteresētam savā darbā, nevis domāt par to, "kā atsēdēt savas stundas un norunāt kaut kādas frāzes".

Viņa uzsvēra, ka iepriekšējā veselības ministre Ingrīda Circene atradās labā pozīcijā, jo "Vienotības" rokās bija gan Veselības, gan Finanšu ministrijas portfeļi un tā, pēc Rozentāles domām, ir ideāla situācija, kad var izcīnīt nozarei finansējumu.

"Circenes situācija bija brīnišķīga, bet viņa nebija ieienteresēta. Viņai vajadzēja cīnīties par finansējumu. Viņa to nedarīja un mēģināja uz to pamudināt arī arodbiedrības un ģimenes ārstus. Bet ko Circene izdarīja? Laikam, lai atriebtos man, viņa apvienoja Latvijas Infektoloģijas centru un Austrumu slimnīcu. Toreiz mans kolektīvs prasīja viņas demisiju. Un ar ko tas viss beidzās? Pēc tam ģimenes ārsti un mediķu arodbiedrība arī prasīja viņas demisiju. Man viņas vietā būtu kauns," sacīja Rozentāle.

Pēc viņas domām, Circenei bija visas iespējas cīnīties par papildus finansējumu nozarei.

"Budžets ir minimāli jādubulto. Es saprotu, ka to nevar izdarīt vienā gadā, bet to var izdarīt nākamajos četros gados – tas ir vienkārši politiskās gribas trūkums. Veselības ministra uzdevums ir cīnīties par savu nozari, nevis runāt par to, ka trūkst naudas, jo valstij naudas ir tik, cik ir. Tādā gadījumā vajag lūgt skatīties, vai mēs naudu izmantojam efektīvi kopējā budžetā. Kad tad tā var iznākt, ka nepietiek naudas nevienai nozarei? Skolotājiem nepietiek, iekšlietām, drošībai, policistiem, kultūrai, pensionāriem... Par to varētu runāt daudz," norādīja Rozentāle.

Portāls Mixnews.lv jau ziņoja, ka ilgstoši slimojošā un vairāku veselības aprūpes organizāciju pretestību savām reformām saņēmusī veselības ministre Ingrīda Circene (V) 7.jūlijā iesniedza demisijas rakstu, un valdības vadītāja Circenes demisiju pieņēma.
 


Написать комментарий