Eiropieši novēro kosmosa kuģa katastrofu

foto: ESA–D. Ducros, 2014
foto: ESA–D. Ducros, 2014

Eiropas Kosmosa aģentūras (EKA) zinātnieki grasās saņemt datus no kosmosa kuģa ATV tā sabrukšanas Zemes atmosfērā laikā.

Kā tiek ziņots EKA portālā, šim nolūkam Eiropas inženieri domā izmantot speciālā veidā aizsargātu infrasarkano kameru.

Ierīce tiks ievietota speciālā termoizturīgā kapsulā, kura nodrošinās kameras mehānisma funkcionēšanu augstu temperatūru apstākļos. Tiek sagaidīts, ka šī kapsula tiks piestiprināta pie ATV korpusa pirms kuģa pēdējā lidojuma, un 20 sekundes krišanas laikā veiks kuģa iekšējā satura fotogrāfijas.

Pirms kosmosa kuģa sadalīšanās dati ar fotogrāfijām tiks pārraidīti uz orbītas satelītiem. Kosmosa kuģis sagrūs apmēram 70–80 km augstumā virs jūras līmeņa, bet kapsula kritīs ar ātrumu līdz 7 km sekundē. Ķermeņa krišanu pavadīs augstas temperatūras plazmas veidošanās ap to. Temperatūras, kuras kapsula spēj izturēt sasniedz 1500oC. Apmēram 40 km augstumā plazmas veidošanās ap objektu beigsies, un to spēs konstatēt grupas „Iridium” satelīti, – ziņo lenta.ru.

ATV (Automated Transfer Vehicle) ir automātisks EKA kravas kosmosa kuģis, kurš paredzēts lietderīgās slodzes transportēšanai uz Starptautisko kosmosa staciju. Pirmais aparāts tika palaists 2008. gadā, bet pēdējo tiek plānots palaist kosmosā 2015. gadā.

„Iridium” ir apmēram 70 satelītu grupējums, kurš paredzēts datu pārraidei no zemām orbītām, kā arī kalpo tāda paša nosaukuma satelītu sakaru sistēmas nodrošināšanai.


Написать комментарий