Ārzemju latvieši ar satelītu neredz Latvijas televīziju. Kāpēc?

foto: All Over Press
foto: All Over Press

Tiem ārzemju latviešiem, kuri skatās televīziju ar satelīta palīdzību, par Latvijas televīzijas kanālu vērošanu ir papildus jāmaksā, pērkot speciālu satelīta kartīti.

Latvijas TV kanāli ārvalstīs ir kodēti. Savukārt daudzus citus kanālus var skatīties bez maksas. Kasjauns.lv skaidro, kāpēc tas tā.

Kasjauns.lv lasītāja Dace Silava no Štutgartes raksta: „Kaut kā drusku neloģiski sanāk. Esam viesģimene, kura jau pāris gadus dzīvo Vācijā. Tagad Latvijā norisinās koru olimpiāde. LTV1 tiek rādītas gan tiešraides, gan koru olimpiādes ieraksti. Uz šo koru olimpiādi no Vācijas uz Latviju aizbrauca manas abas meitas. Es paliku Vācijā. Mēs Vācijā televīziju skatāmies, izmantojot satelīta antenu, uztverot četrus satelīta pavadoņus – „Amos”, „Sirius”, „Astra” un „Hotbird”. Caur šiem visiem pavadoņiem mēs bez maksas varam skatīties ap 70 vācu kanālu, ap 30 krievu kanālu un ir vēl ir citi kanāli citās valodās.
 
Vakar vēlreiz noskenējām satelīta dekoderu. Latvijas kanālus mēs atradām, bet par lielu un nepatīkamu pārsteigumu visi Latvijas kanāli ir kodēti. Kāpēc tāda nepatīkama situācija? Kāpēc ārzemēs dzīvojošam latvietim piespiedu kārtā ir jāskatās Krievijas propagandas kanāli caur satelītu tikai tāpēc, ka Latvijas kanāli ir kodēti? Ar šādu situāciju saskaras arī mani radinieki, kuri dzīvo pie Krievijas robežas un kuriem arī ir satelītantena? Kāpēc Latvijas TV  kanāli ir kodēti, ja TV skatītāja rīcībā ir satelītuztvērējs ar satelītantenu?”

Izrādās, Latvijas televīzijas kanālus ārzemēs nevar redzēt autortiesību dēļ. LTV sabiedrisko attiecību speciāliste Laura Brokāne Kasjauns.lv teica: „Tas ir saistīts ar autortiesībām - LTV raidījumiem ir apmaksātas autortiesības Latvijas teritorijā. Atrodoties ārzemēs un nopērkot satelīta kartīti, lai skatītos LTV programmu, skatītājs samaksā par autortiesībām.”

Tātad Daces ģimene Vācijā ar satelītu pārsvarā bez maksas var skatīties vietējos Vācijas TV kanālus. Savukārt Krievijas televīzijas kanāli tika atbloķēti ar Krievijas valdības lēmumu pēc Ukrainas krīzes sākuma, lai tādējādi Kremlis varētu izvērst savu propagandu. Ar to arī izskaidrojums, kāpēc pēdējos mēnešos caur satelīttelevīziju bez maksas var skatīties Krievijas oficiālos kanālus. Savukārt, lai skatītos tos kanālus, kurus aizsargā autortiesības, skatītājiem par to jāmaksā.


Написать комментарий