Latgales jaunieši Daugavpilī ieguva jaunas zināšanas par baltvāciešiem

foto: Nataļja Demjaņenko
foto: Nataļja Demjaņenko

Jūlijā darbojās Daugavpils Universitātes Humanitārās fakultātes Reģionālais vācu valodas un Vācijas valstsmācības tālākizglītības centra rīkotā vācu valodas un kultūras vasaras skola, kuras dalībniekiem bija iespēja labi atpūsties, iegūt jaunus draugus un jaunas zināšanas, uzlabojot savas vācu valodas prasmes.

Centra vadītājas vietniece Nataļja Demjaņenko paziņoja portālam Gorod.lv, ka 11.jūlijā veiksmīgi noslēdzās minētā vācu valodas un kultūras vasaras skola, kuru apmeklēja 11 jaunieši no dažādām Latgales pilsētām: Ludzas, Preiļiem, Rēzeknes un Daugavpils.

„Veselu nedēļu 11 jaunieši DU lektoru vadībā veica pētniecisko darbu ar dažādiem vēsturiskiem avotiem: pētīja baznīcu grāmatas Daugavpils Dzimtsarakstu nodaļā, dokumentēja kapu vietas Daugavpils Komunālajos luterāņu kapos, apkopoja informāciju par baltvāciešiem  senajos preses izdevumos.

Vēsturiskie avoti pārsvarā bija latviešu, latgaliešu un senslāvu valodā, dažviet teksti arī vācu valodā.

Lielākā daļa 1918. – 1940.gada preses pieejama Latvijas Nacionālās bibliotēkas digitālajā bibliotēkā. Vienai darba grupai bija iespēja strādāt ar senu preses izdevumu Двинскiй голосъ (Dvinskas balss), kas atrodas Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja fondā un vēl nav digitalizēts”, pastāstīja N.Demjaņenko.

Vasaras skolas dalībniekiem tika piedāvāta lieliska iespēja ne tikai uzlabot vācu valodas zināšanas, bet arī iegūt jaunus draugus, kā arī uzzināt jaunu informāciju par Vācijas kultūru un tradīcijām.



Написать комментарий