Sieviete, kas runā visātrāk pasaulē

foto: kadrs no video
foto: kadrs no video

Ņujorkiete Frena Kapo ir visātrāk runājošais cilvēks pasaulē – viņa spēj izrunāt vairāk nekā 600 vārdus minūtē jeb 11 vārdus sekundē. Tiesa, ne vienmēr var skaidri saprast, ko viņa runā.

Izrunas skaidrība gan nav tas, uz ko tiecas cilvēks, kurš vēlas iekļūt Ginesa rekordu grāmatā, bet Frenai tas ir izdevies pat vairākkārt, pārspējot pašas uzstādītos rekordus.

Frena ātri runājusi jau kopš bērnības. Sākotnēji viņa nekādu rekordu uzstādīšanu nav plānojusi, taču savas spējas pa īstam apzinājusies, kad kļuvusi par stand-up žanra komiķi.

Pirmais mēģinājums iekļūt Ginesa rekordu grāmatā noticis jau 1986. gadā. Tobrīd Frena strādāja kādā Ņujorkas radiostacijā, bet kanāls CNN uzaicināja viņu uz slaveno Larija Kinga šovu, kur viņa centās pārspēt pasaules rekordu.

Lai pārbaudītu Frenas runāšanas ātrumu, viņai tika piedāvāta jebkura grāmata no Bībeles līdz Šekspīram, un sieviete izvēlējās 91. psalmu, ko bērnībā bija iemācījusies skaitīt no galvas.

Televīzijā nodemonstrētais rekords gan netika reģistrēts, bet trīs gadus vēlāk viņa to sasniedza arī oficiāli, nacionālās televīzijas auditorijas priekšā minūtes laikā izrunājot 585 vārdus.

1990. gadā Lasvegasā viņa atkal pārspēja savu rekordu, 54,2 sekunžu laikā nolasot 603 vārdus no kāda XVII gadsimta angļu teksta.

 

Pati Frena uzskata, ka spējas tik ātri runāt saistītas ar faktu, ka viņa dzimusi un augusi Ņujorkā, jo šajā pilsētā, pēc viņas vārdiem, dzīvo paši ātrākie pļāpas pasaulē.


Написать комментарий