Saeimā šogad saņemti teju 3 000 iedzīvotāju iesniegumi

foto: Saeimas kanceleja
foto: Saeimas kanceleja

Šī gada pirmajos sešos mēnešos Saeimā saņemti teju 3 000 iesniegumi. Aizvien biežāk iedzīvotāji dod priekšroku saziņai elektroniski, jo trešdaļa iesniegumu iesūtīti uz Saeimas informatīvo elektroniskā pasta adresi.

Izmantojot Saeimas kārtības rullī nostiprināto iespēju vērsties Saeimā ar 10 000 iedzīvotāju parakstītu kolektīvo iesniegumu, iedzīvotāji šajā pusgadā parlamentā iesnieguši kolektīvo iesniegumu par pazemināta pievienotā vērtības nodokļa noteikšanu pārtikai. Šo iniciatīvu parakstījušas 13 400 personas, portālu BNN informē parlamentā.

Saeimas Apmeklētāju un informācijas centrā šī gada pirmajā pusgadā klātienē bijuši 888 apmeklētāji, savukārt uzziņas pa Saeimas informatīvo tālruni sniegtas 579 interesentiem. Apmeklētāju un informācijas centrā notikušas 488 Saeimas amatpersonu tikšanās ar apmeklētājiem.

Klātienē Saeimas Apmeklētāju un informācijas centrā saņemti 189 iesniegumi, uz Saeimas informatīvo elektroniskā pasta adresi info@saeima.lv 956 e-pasta iesniegumi, bet pa pastu iesūtīti 1 910 iesniegumi. Šī gada pirmajā pusgadā Saeima saņēmusi arī desmit portālā www.latvija.lv iesniegtus iesniegumus.

Iesniegumos privātpersonas un nevalstiskās organizācijas parlamentam visbiežāk izteikušas priekšlikumus likumdošanas jautājumos, kā arī paudušas viedokļus par valsts iestāžu darbu un notikumiem valstī. Iedzīvotāji Saeimā vēršas arī ar sūdzībām par valsts un pašvaldību iestāžu, kā arī tiesībsargājošo iestāžu darbu.

Tāpat Saeimā šī gada pirmajā pusē ir saņemti vairāk nekā 300 iedzīvotāju parakstu, paužot atbalstu Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības ierosinātajai vēstuļu akcijai par izmaiņu atcelšanu Darba likumā. Kopš 2013.gada jūnija šajā vēstuļu akcijā kopā saņemts 4 261 privātpersonas iesniegums.

Iesniegumi ir būtisks informācijas avots, ko Saeimas deputāti, komisijas un frakcijas izmanto savā ikdienas darbā, un tādējādi iesniedzēji reāli piedalās likumdošanā. Saeima gadā saņem vidēji 6 000 iesniegumu.

Lai pilnveidotu parlamenta dialogu ar sabiedrību un veicinātu privātpersonu līdzdalību Saeimas darbā, 2009.gada sākumā tika izveidots Apmeklētāju un informācijas centrs. Kopš centra izveidošanas būtiski pieaudzis saņemto iesniegumu skaits un ieviesta virkne jaunu iespēju iedzīvotāju saziņai ar parlamentu.


Написать комментарий