Eiropas komisiju satrauc gaisa piesārņojums Latvijā

foto: F64
foto: F64

Eiropas Komisija (EK) izteikusi aicinājumu Latvijai un Bulgārijai steidzami samazināt gaisa piesārņojumu, liecina EK paziņojums.

EK norādījusi, ka Latvijai un Bulgārijai ir jāuzlabo iedzīvotāju aizsardzību pret smalko daļiņu (PM10) piesārņojumu, kas var izraisīt astmu, sirds un asinsvadu problēmas, plaušu vēzi un pāragru nāvi.

Iedzīvotāji visās sešās Bulgārijas zonās un aglomerācijās (Sofijas aglomerācijā, Plovdivas aglomerācijā, Varnas aglomerācijā un ziemeļu, dienvidrietumu un dienvidaustrumu daļā) ir bijuši pakļauti pārmērīgi augstam PM10 līmenim vismaz kopš 2007.gada. Tāpat EK norādījusi, ka Latvijā problēmas ar piesārņojumu ir vienā zonā, proti, Rīgā, kur atbilstoša aizsardzība nav nodrošināta no 2007.gada.

EK uzskata, ka neviena no abām dalībvalstīm nav veikusi pasākumus, kurus vajadzēja ieviest jau 2007.gadā, lai aizsargātu iedzīvotāju veselību, un lūdz Latviju un Bulgāriju steidzami veikt uz nākotni vērstas efektīvas darbības, lai pēc iespējas drīzāk nodrošinātu atbilstību prasībām. Ja Bulgārija un Latvija neveiks attiecīgus pasākumus, EK var nodot lietu izskatīšanai ES Tiesā.

Smalkās daļiņas rodas no rūpniecības, transporta un dzīvojamā sektora siltumapgādes emisijām. Saskaņā ar Eiropas Savienības (ES) tiesību aktiem dalībvalstīm jāierobežo šo daļiņu ietekme uz iedzīvotājiem.

EK norādījusi, ka papildus oficiāla paziņojuma vēstulēm, kuras Bulgārijai un Latvijai tika nosūtītas pagājušā gada janvārī, nosūtīts argumentēts atzinums.


Написать комментарий