Atstādināta Pasažieru vilciena valde

foto: incukalns.lv
foto: incukalns.lv

Satiksmes ministrs Anrijs Matīss, ņemot vērā saasinājušos jautājumu par jauno elektrovilcienu nomu, pirmdien, 7.jūlijā, no amata atcēlis uzņēmuma Pasažieru vilciens (PV) valdi.

Ministra neapmierinātību izraisījis fakts, ka PV valde nav spējusi pamatot, kā uzņēmums spēs maksāt Šveices kompānijai Stadler Bussnang desmit miljonus eiro par elektrovilcienu nomu, informē Latvijas sabiedrisko mediju interneta ziņu portāls lsm.

Matīss jau uzrunājis atsevišķus dzelzceļa sfēras ekspertus, kas varētu atkārtoti izvērtēt abu kompāniju – Stadler Bussnang un Hyundai Rotem – piedāvājumus.

BNN jau vēstīja, ka vairākas nedēļas vēlāk nekā plānots uzņēmums Pasažieru vilciens ir izvēlējies uzvarētāju konkursam par jaunu elektrovilcienu piegādi – saskaņā ar uzņēmuma lēmumu vilcienus piegādās Šveices uzņēmums Stadler.

Jaunajiem elektrovilcieniem saskaņā ar iepirkuma nosacījumiem vajadzētu nonākt Latvijā jau aptuveni divu gadu laikā, bet jau šobrīd pār iepirkuma norisi mesta šaubu ēna, jo viens no uzņēmuma valdes locekļiem Štokenbergs atstājis amatu un paziņojis, ka Pasažieru vilcienam vienkārši var nepietikt naudas iecerētajam darījumam.

Uzņēmumam Pasažieru vilciens galīgais lēmums par jauno vilcienu nomu būs jāsaskaņo ar akcionāru – Satiksmes ministriju (SM), kas nepiekritīs vilcienu iegādei, ja uzņēmums to nevar atļauties, iepriekš solīja satiksmes ministrs.

Matīss, kurš, paužot viedokli, vēl nezināja par pieņemto lēmumu, vienlaikus gan nepārprotami uzsvēra, ka līdzekļi vilcieniem būs jāatrod pašā uzņēmumā, un galīgā lēmuma pieņemšanu ietekmēs arī Satiksmes ministrijas vērtējums.

Viņš uzsvēra, ka pirms galīgā lēmuma pieņemšanas par līguma slēgšanu ar Stadler tas būs jāsaskaņo ar Satiksmes ministriju, un vilcieni jāpērk par tiem līdzekļiem, kas jau ir PV rīcībā, un papildu naudu no budžeta šim mērķim valdība nepiešķirs.

Nekādā gadījumā nevarētu pieļaut nopirkt to, ko šobrīd nevar atļauties, uzsvēra ministrs.

Maijā no viena no konkursa dalībniekiem, koncerna Hyundai izskanēja bažas par iepirkuma norisi, jo uzņēmumu uztrauca Pasažieru vilciena plāni iepazīties ar tehniskajām ķibelēm, kas Hyundai vilcienus vajājuši Ukrainā. Abi uzņēmumi arī ir publiski pauduši šaubas viens par otra piedāvāto līguma summu pamatotību.


Написать комментарий