Speciālisti cer, ka angļu valodas apguve no pirmās klases palīdzēs uzlabot skolēnu zināšanas 1

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Portāls Gorod.lv jau ziņoja, ka Daugavpils novada skolu beidzēji centralizētos eksāmenus nokārtoja labāk, nekā vidēji valstī.

Neskatoties uz to, ka ar eksaktām zinībām skolēniem nav problēmu, latviešu un it īpaši angļu valodas zināšanas nav spīdošas.

Par to, kāpēc svešvalodas zināšanas ir tik zemā līmenī, un kā situāciju varētu uzlabot, portāls Gorod.lv aprunājās ar Daugavpils novada domes Izglītības pārvaldes galveno speciālisti-metodiķi Janitu Zarakovsku.

„Latviešu un angļu valodas eksāmenu rezultāti joprojām nav spīdoši. Ja rezultātus latviešu valodas eksāmenā var izskaidrot ar to, ka krievu un latviešu skolu beidzēji kārto vienotu eksāmenu, tad problēmas ar angļu valodu laikam ir saistītas ar to, ka skolēniem nav iespējas komunicēt ar angļu valodas nesējiem, un ir grūti apgūt valodu, kuru mācies trīs stundas nedēļā”, uzskata speciāliste.

J.Zarakovska atzīmēja, ka latviešu valodas zināšanas skolēni varētu uzlabot ar dažādu mācību priekšmetu skolotāju palīdzību: „Ja vidusskolas skolotāji vēsturi, bioloģiju un citus mācību priekšmetus pasniegs latviski, skolēni latviešu valodā runās daudz pareizāk un pārliecinātāk”.

Atbildot uz portāla Gorod.lv korespondenta jautājumu par to, kāpēc angļu valodas zināšanas arī jāuzlabo, Daugavpils novada domes speciāliste-metodiķe atzīmēja, ka tas noteikti nav saistīts ar skolotājiem: „Mums ir pastāvīgs angļu valodas skolotāju kolektīvs, uzskatu, ka problēma ir saistīta ar to, ka skolēni ļoti reti dodas uz ārzemēm un nepiedalās apmaiņas programmās. Vārdu sakot, nav izveidota atbilstoša vide.

Manuprāt, skolēniem biežāk jāpiedalās starptautiskajos projektos, lai viņiem būtu iespēja doties uz ārzemēm vai uzņemt ārzemniekus pie sevis, komunicējot ar viņiem angliski. Cerams, ka šogad angļu valodas apguve sāksies jau no pirmās klases, tas uzlabotu situāciju”.

Pēc J.Zarakovskas vārdiem, Izglītības pārvalde organizē dažāda veida konkursus, kurā skolēni latviešu vai angļu valodā raksta sacerējumus, zinātniski pētnieciskos darbus, uzstājas publikas priekšā.


Написать комментарий

Ja Daugavpils kinoteātrī (gandrīz) visas Holivudas filmas tiek dublētas krieviski, tad kur skolēniem dzirdēt angļu valodu? Te nepalīdzēs ne ceļojumi, ne apmaiņas programmas. Latviešu bērniem nav iespējas atrast internetā tik daudz latviski dublēto filmu, arī informācija internetā (Wikipedia u.c., ko ik pa laikam skolai jāizmanto) latviski tulkota ir visai ierobežotā daudzumā. Tādejādi arī ikdienā sanāk izmanot resursus angliski. Ja Daugavpilieši turpinās angļu valodu izmantot tikai angļu val. stundās, tad mācīšanās no 1.klases daudz situāciju neizmainīs.