Latvijas premjerministre kopā ar daugavpiliešiem pagodināja Holokausta upuru piemiņu

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Vairākus gadus Daugavpilī, Poguļankas mežā, kurā tika nošauti un apbedīti vairāki tūkstoši ebreju, 4.jūlijā notiek piemiņas mītiņš.

Kā zināms, šajā dienā mūsu valstī tiek atzīmēta Holokausta upuru piemiņas diena. 

Šogad tradicionālajā piemiņas mītiņā piedalījās Latvijas premjerministre Laimdota Straujuma un satiksmes ministrs Anrijs Matīss.

Premjerministre divās valodās – latviešu un krievu – uzrunāja piemiņas ceremonijas dalībniekus, atzīmējot, ka Holokausts ir liela katastrofa ne tikai ebreju tautai, bet visai pasaulei un aicināja jauniešus nepieļaut Otrā pasaules kara notikumu atkārtošanos.

L.Straujumas domu turpināja Daugavpils mērs J.Lāčplēsis. Viņš īsi pastāstīja par vēstures notikumiem un aicināja skolotājus un sabiedriskos darbiniekus stāstīt skolēniem par minētiem notikumiem un organizēt ekskursijas pie Poguļankā esošā memoriāla un apmeklēt citus brāļu kapus.

Pasākuma dalībnieki noskaitīja lūgšanu par bojāgājušajiem un uzlika ziedus.

Daugavpils Ebreju kopienas priekšsēdētājs Hanons Šperlings paziņoja, ka cilvēki kopīgiem spēkiem var cīnīties ar ļaunumu.

Piemiņas pasākumā piedalījās arī citu konfesiju un Daugavpils nacionālo biedrību pārstāvji. Pēc mācītāja Staņislava Zlobina domām, līdz šim laikam vēl nav atrastas visas nošautu civilo iedzīvotāju apbedīšanas vietas, jo Latvijā Lielā Tēvijas kara laikā tika iznīcināti vairāk nekā 70 000 ebreju.

Mītiņā atcerējās cilvēkus, kuri mēģināja glābt ebreju dzīvības. Viens no vietējiem iedzīvotājiem pēc nošaušanas naktī izraka vēl dzīvus bērnus un nesa tos pie sevis uz mājām. Viņam bija izdevies izglābt 11 cilvēkus.

Piemiņas pasākumā piedalījās arī Kacovu-Kacu ģimene no Izraēlas, kura bija ieradusies no Rīgas, lai apmeklētu memoriālu Poguļankā.



Написать комментарий