LCB atklāta bērniem ar autismu veltīta fotoizstāde „Mēs esam!”

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Otrdien, 1.jūlijā, Latgales Centrālajā bibliotēkā tika atklāta fotoizstāde, kura ir veltīta bērniem ar autismu, viņu priekiem un skumjām.

Autisms ir organisma bioloģiski un neiroloģiski traucējumi, kas ietekmē bērna attīstību un viņu sazināšanos ar apkārtējo pasauli. Pēc aptuveniem aprēķiniem mūsu valstī ar šo slimību slimo aptuveni 23 000 pieaugušo un bērnu. Pasaulē veiktie pētījumi liecina, ka parasti ar autismu slimo viens no 88 bērniem. Vēl aizvien nav precīzi zināms cēlonis vai cēloņi, kas izraisa autismu un neeksistē zāles.

Bibliotēkā atklātās fotoizstādes nosaukums ir „Mēs esam!”, un, pēc tās rīkotāju domām, izstāde palīdzēs izprast autisma problēmu. Izstādē var aplūkot fotogrāfu Seregja Sokolova un Alīnas Lukšas darbus, kuros attēloti 5 bērni – Daugavpils autisma centra „Mūsu pasaule” apmeklētāji.

Katram no šiem bērniem ir savs stāsts, kas tika atspoguļots fotogrāfijās. Kāds no bērniem pārstājis runāt un noslēdzies sevī stresa dēļ, kāds to izdarījis nezināmu iemeslu dēļ. Šie bērni ļoti vēlas iemācīties komunicēt ar apkārtējo pasauli, viņiem, kā visiem bērniem, patīk skatīties multenes, braukt ar divriteni, spēlēties smilšu kastē un daudz kas cits.

Fotogrāfu rīcībā bija trīs dienas, kuru gaitā viņi vēroja bērnus un fotografēja viņus pastaigas laikā. S.Sokolovs paskaidroja, ka šī problēma viņam ir labi zināma – viņa krustdēls arī ir autists.

„Vecākiem un tuviniekiem parasti ir ļoti grūti pieņemt domu, ka viņu bērns nav tāds, kā visi. It īpaši smagi ir, ja apkārtējie nesaprot šo problēmu un ir noskaņoti negatīvi.

Autisti ir īpaši bērni, kuri dzīvo savā pasaulē. Viņi visu uztver savādāk, tādēļ mums ierastās lietas var izsist viņus no līdzsvara. Ar šīs izstādes palīdzību vēlamies mainīt attieksmi pret autistiem, jo cilvēkus biedē tas, ko viņi nesaprot”, paskaidroja fotogrāfs.

Daugavpils autisma centra „Mūsu pasaule” vadītāja Olga Trofimoviča pastāstīja portālam Gorod.lv, ka Centru pastāvīgi apmeklē 8 cilvēki vecumā no 4 līdz 20 gadiem. Iespējams, mūsu pilsētā šādu bērnu ir vairāk, jo vecāki bieži vien kautrējas no viņiem, baidās no jautājumiem.

Taču O.Trofimoviča ir pārliecināta, ka, jo agrāk bērni saņems speciālistu palīdzību, jo vieglāk viņi iekļausies normālajā dzīvē, šiem bērniem ir nepieciešama mūsu palīdzība, atbalsts, sapratne un mīlestība.

Daugavpils autisma centra komanda paplašinās – tagad ir papildinājis diplomētais deju terapeits.

Fotoizstāde Latgales Centrālajā bibliotēkā būs apskatāma līdz jūlija beigām.

Sīkāka informācija par Centra darbību pieejama šeit (musupasule@inbox.lv).



Написать комментарий