Platjoslas projekts veiksmīgi virzās uz priekšu

foto: dagda.lv
foto: dagda.lv

VAS „Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs”(LVRTC) veiktajā projekta „Nākamās paaudzes elektronisko sakaru tīklu attīstība lauku reģionos” pirmās kārtas ietvaros Latgales plānošanas reģionā ekspluatācijā jau nodoti objekti ne tikai Dagdā, bet arī Krāslavā, Balvos, Kārsavā, Viļakā un Preiļos, ziņo Dagdas novada portāls.

Projekta ietvaros visā Latvijā tiek izbūvēta platjoslas optiskā tīkla infrastruktūra „baltajās” teritorijās, kas nodrošinās reģionu iedzīvotājiem interneta piekļuvi ar uzlabotiem datu pārraides parametriem. Projekta mērķis ir vienlīdzīgas pieejamības ātrgaitas internetam nodrošināšana visā Latvijas Republikas teritorijā, kā rezultātā tiktu samazināta tā saucamā “digitālās plaisa”.

Šobrīd visā Latvijā izbūvēta 677 km kabeļu kanalizācija jeb 51% no projekta apjoma, tajā skaitā 290 km Latgalē. Tāpat veikta jau trešdaļa jeb 35% kabeļu montāžas 566 km garumā, tajā skaitā 334 km Latgalē. Šobrīd ir izbūvēti jau 29 piekļuves punkti Latgalē, 23 piekļuves punkti Vidzemē un viens punkts Zemgalē jeb 31,5% no projektā noteiktā kopējā apjoma.

Tāpat projekta laikā izdevies ietaupīt līdzekļus kā rezultātā tika veikta papildu projektēšana un būvniecība, lai uz ietaupījuma rēķina papildus izbūvētu 119 km kabeļu Biksērē, Spārē, Ventavā, Lielvircavā, Gārsenē, Ratniekos, kā arī izveidotu papildus 9 maģistrālās piekļuves punktus Balvos, Krāslavā un Kārsavā.

„Projekts ir veiksmīgi uzsākts un ir ne tikai izbūvēta puse kabeļu kanalizācijas, pabeigta vairāk nekā trešdaļa kabeļu montāžas un izbūvēti pirmie piekļuves punkti, bet arī noslēgti pirmie līgumi ar komersantiem, kas šo internetu tālāk piegādās iedzīvotājiem. Kas ir īpaši svarīgi – uzbūvētā platjoslas tīkla infrastruktūra ir pieejama visiem elektronisko sakaru komersantiem uz vienādiem, nediskriminējošiem nosacījumiem, ievērojot atvērta optiskā tīkla principus un tehnoloģiskās neitralitātes principu piekļuves punktos, nodrošinot iespēju izbūvēt savu optisko pievadu līdz jebkuram tīkla piekļuves punktam,” stāsta LVRTC valdes priekšsēdētājs Jānis Bokta.

Projekta ietvaros jau noslēgti pirmie līgumi ar elektronisko sakaru operatoriem – izbūvētajai vidējās jūdzes optiskā tīkla infrastruktūrai kā vieni no pirmajiem elektronisko sakaru operatoriem pieslēgsies SIA “NOVA” un SIA “Starnet”. SIA “Starnet” nodrošina Latvijas iedzīvotājus ar telekomunikāciju pakalpojumiem Rēzeknē, kā arī Rēzeknes, Ludzas, Kārsavas, Dagdas, Viļānu, Riebiņu un Balvu novados. Pieslēguma vieta tiks izveidota piekļuves punktā Vērēmu pag., Rēzeknes nov.


Написать комментарий