Literatūras klasiķa dzimšanas dienai tika veltīta ekslibru izstāde Daugavpils Krievu namā

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Kā zināms, jūnija sākumā pasaules kultūras sabiedrība svinēja Aleksandra Puškina 215. dzimšanas gadadienu.

Arī Daugavpils nepalaida garām šo ievērojamo datumu un nolēma organizēt neparastu ekslibru izstādi, kura veltīta izcilajam krievu dzejniekam un prozaiķim.

Veselu mēnesi līdz jūlija beigām visi Daugavpils Krievu kultūras centra apmeklētāji varēs apskatīt retos ekslibru eksemplārus par Puškina tematiku no pazīstamā bibliofila un pētnieka Nikolaja Milina kolekcijas.

Krievu namā izstādīti apmēram 300 oriģināli eksponāti, kuri izpildīti oforta, gravīras un litogrāfijas tehnikā. Ekslibris jeb grāmatas īpašumzīme ir miniatūrgrafikas mākslas darbs, kas norāda grāmatas īpašnieku ietverot viņa vārdu vai iniciāļus. To ielīmē grāmatas vāka iekšpusē ar nolūku norādīt, kam grāmata pieder.

Vienkāršākais ekslibris ir papīra etiķete, toties tā mākslinieciskie varianti ir īsti mākslas darbi, kuri izpildīti uz vara, koka vai linoleja. Par šādu ekslibru autoriem savā laikā bijuši daudzi izcili mākslinieki, tādi kā Albrehts Dīrers, Vladimirs Favorskis un citi. Tieši tādēļ ekslibris nereti ir vērtīgāks nekā grāmata.

Ekslibru vācēja Nikolaja Milina kolekcijā patlaban ir vairāk nekā 5 000 sējumu. Viņa savāktie ekslibri ir ļoti dažādi pēc krāsas, izpildes tehnikas un tematikas. Ar grāmatzīmju kolekcionēšanu N. Milins aizrāvās jau aizvadītā gadsimta 70. gados. Pēc viņa nāves kolekcija tiek uzglabāta ģimenes arhīvā un laiku pa laikam tiek izstādīta bibliotēkās.

Šoreiz daugavpilieši un pilsētas viesi var iepazīties ar Puškina ekslibriem Krievu nama telpās. Turklāt šīs izstādes apmeklējums darba dienās no plkst. 10:00 līdz 16:00 ir bez maksas.

Izstāde organizēta ar Starptautiskā Rērihu centra Latvijas nodaļas Daugavpils grupas atbalstu.



Написать комментарий