Noskaidrots, vai reāli var nomirt no bailēm

foto: mixstuff.ru
foto: mixstuff.ru

Daudzi uzskata, ka "nomirt no bailēm" ir tikai valodas izteiciens, tomēr jaunākie pētījumi liecina, ka tā nebūt nav – spēcīgs izbīlis cilvēku var patiešām aizsūtīt uz viņpasauli.

Zinātnieki no Binghemptonas universitātes Ņujorkā noskaidrojuši, kāpēc bailes vai stresa situācijas var izraisīt sirdslēkmi - izrādās, tas viss saistīts ar stresa hormoniem un baktērijām.

Noskaidrots, ka brīdī, kad cilvēks piedzīvo negaidītu emocionālu šoku, stresu vai pārdzīvojumu, daži hormoni atbrīvojas un aktivizē baktērijas, kas parasti pieķeras artēriju sieniņām, bet briesmu gadījumā pamet savu dislokācijas vietu un nonāk asinsritē.

Kā liecina pētījums, kas publicēts Amerikas mikrobiologu savienības žurnālā, šāda situācija var izraisīt asinsvadu aizsprostošanos un tam sekojošu sirdslēkmi.

"Sirdslēkmi un insultu bieži vien var izraisīt paaugstināts kateholamīnu līmenis, jo šie hormoni nokļūst asinsritē, piemēram, negaidīta emocionālā šoka, stresa vai pārpūles brīdī," raksta Binghemptonas universitātes zinātnieks Deivids Deiviss.

Tāpat pētījumā apstiprināts, ka galējs fizisks vai emocionāls stress var izraisīt tokacubo kardiomiopātiju (sirds formas anomālija, kuras nosaukums veidots no japāņu vārdiem tako - astoņkājis un cubo - podiņš) jeb salauztās sirds sindromu, kura rezultātā sirds muskulis uz laiku palielinās un kļūst vājāks.

Šādas nedienas var piemeklēt cilvēku, kurš iekļuvis autokatastrofā vai negaidīti zaudējis tuvu un mīļu cilvēku, un arī tas atsevišķos gadījumos var kļūt par nāves iemeslu.


Написать комментарий