Lietuvā nokalts pirmo eiro monētu izmēģinājuma laidiens

foto: Reuters/Scanpix
foto: Reuters/Scanpix

Lietuvas naudas kaltuve "Lietuvos monetu kalykla" pirmdien pēc Lietuvas Bankas pasūtījuma sākusi kalt pirmās izmēģinājuma Lietuvas eiro monētas, kuras, tāpat kā litus, rotā Lietuvas ģerboņa figūra Vītis - bruņinieks auļojoša zirga mugurā, ziņo LETA-ELTA.

Apgrozībā šādas monētas parādīsies no nākamā gada sākuma, kad Lietuva pievienosies eirozonai.

Pirmā izmēģinājuma laidiena kalšanā bija klāt Lietuvas premjerministrs Aļģirds Butkevičs, Lietuvas Bankas valdes priekšsēdētājs Vits Vasiļausks un finanšu ministrs Rimants Šadžus.

"Šodien mēs stāvam tai pašā vietā, kur 1992.gada rudenī tika sākta litu centu monētu kalšana. Mēs augam, pieņemamies spēkā, esam kļuvuši par Eiropas kopienas daļu un nu atkal spiežam kaltuves preses podziņu - tikai šoreiz tās ir eiro monētas, ko rotā mūsu valsts simbols - Vītis," svinīgajā ceremonijā sacījis premjers.

Valdības vadītājs norādījis, ka eiro ieviešana ir pārdomāts solis, un izteicis gandarījumu, ka sabiedrības attieksme pret to kļūst labvēlīgāka - kā liecina "Eurobarometer" aptaujas, atbalsts eiro ieviešanai jau pārsniedz 46%. "Uz to mēs esam konsekventi tiekušies, apzinoties, ka eiro ir nepieciešams, lai palīdzētu uzturēt valsts konkurētspēju mūsdienu pasaulē," viņš piebildis.

Butkevičs izteicis cerību, ka aktīva sabiedrības informēšana par šo jautājumu palīdzēs iedzīvotājiem saprast labumu, ko eiro dos Lietuvai, savukārt valdība darīs visu, lai jaunās valūtas ieviešanas laikā aizsargātu cilvēku intereses.

Līdz 23.jūlijam, kad Eiropas Savienības Padome pieņems galīgo oficiālo lēmumu uzaicināt Lietuvu kļūt par eirozonas 19.valsti, plānots nokalt pa vienam miljonam visu nominālvērtību eiro monētu, lai pārbaudītu iekārtas, sagataves un kontrolierīces. Masveidā Lietuvas eiro monētu kalšana sāksies jūlija beigās, bet pirmdien nokaltās tūkstoš viena eiro monētas glabāsies Lietuvas Bankas Naudas muzejā.

Lietuvas eiro monētu aversa - nacionālās puses - dizainu veidojis tēlnieks Antans Žukausks.

Lietuvas Bankai būs vajadzīgi 370 miljoni eiro un eirocentu monētu un 132 miljoni eiro banknošu, lai tiktu apmierināts pieprasījums pēc skaidras naudas eiro ieviešanas laikā un nodrošinātas nepieciešamās rezerves. Banknošu krājumi tiks sarūpēti sadarbībā ar vienas eirozonas dalībvalsts nacionālo banku.

Ikvienai eirozonas valstij ir tiesības gada laikā laist apgrozībā divas eiro jubilejas monētas divu eiro nominālvērtībā, kas veltītas īpaši nozīmīgām tēmām Eiropas vai nacionālajā kontekstā un derīgas visā eirozonas teritorijā.

Līdztekus tam katrai eirozonas dalībvalstij ir tiesības kalt kolekcionāriem paredzētas eiro monētas, pēc saviem ieskatiem izraugoties nominālvērtību, metālu un citas iezīmes. Šādas monētas būtu derīgas kā maksāšanas līdzeklis tikai Lietuvā.

Lietuvas Bankas valde noteikusi - ja ES Padome pieņems lēmumu Lietuvā eiro ieviest no nākamā gada 1.janvāra, tad pirmā zelta kolekciju monēta tiktu kaldināta gada pirmajā ceturksnī no zelta un būtu veltīta naudas kalšanai Lietuvas Dižkunigaitijā.


Написать комментарий