Zinātnieku jaunais izgudrojums: no kūtsmēsliem iegūst tīru ūdeni

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Zinātnieki no ASV Mičiganas štata universitātes izstrādājuši tehnoloģiju, kas ļauj ražot tīru ūdeni no kūtsmēsliem. Pēc viņu domām, šis izgudrojums būs īpaši svarīgs sausajos planētas reģionos.

Tūkstoš govis ražo aptuveni 38 tūkstošus kubikmetru kūtsmēslu gadā. Mičiganā neviens ūdeni netaupa, bet uz rietumiem no valsts sausums ir bieža parādība un pieeja tīram ūdenim ir nopietna problēma," stāsta viens no tehnoloģijas izstrādātājiem Stīvs Saffermans.

Ierīces izstrādi ar nosaukumu "Nutrient Separation System" uzsāka apmēram pirms desmeit gadiem. Ierīces pamatā ir anaerobās fermentācijas procesā izmantota lauksaimniecības atkritumu pārstrāde, radot organisko mēslojumu ar enerģiju. Tam pievieno ierīci gaisa destilācijai un ultrafiltrēšanai, kā arī reversās osmozes sistēmu. Pēc kūtsmēslu iziešanas caur aparātu tiek iegūts tīrs ūdens, ar ko var padzirdīt lopus.

Pēc Saffermana teiktā, jaunā tehnoloģija ir nozīmīga arī no vides aizsardzības viedokļa. "Kūtsmēsli 90% sastāv no ūdens, kā arī satur daudz barības vielu, oglekli un patogēnus, kam ir negatīva ietekme uz vidi," teica zinātnieks. Jaunais aparāts atdala šīs vielas, ļaujot izmantot tās mēslošanas līdzekļu ražošanai.


Написать комментарий