Jūnijā Daugavpilī gaidāms karsts laiks, lietusgāzes un pērkona negaiss

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Jaunajā darba nedēļa mūsu valstī atgriezīsies karstums, prognozē sinoptiķi.

Pirmie to izjutīs Latgales iedzīvotāji – pirmdien, 2.jūnijā, Daugavpilī sola līdz +22 grādiem pēc Celsija skalas. Otrdien, pēc meteorologu prognozēm, gaiss iesils līdz +24 grādiem, gaidāms pērkona negaiss, savukārt sākot ar piektdienu, 6.jūniju, gaisa temperatūra būs ne mazāk kā +27 grādi. Tiek prognozēts, ka karstumu pavadīs pērkona negaiss un lietusgāzes.

Sestdien un svētdien, kad Daugavpilī notiks galvenie pasākumi Pilsētas svētku ietvaros, sola saulainu laiku, bez ievērojamiem nokrišņiem, gaiss iesils līdz +24...+26 grādiem.

Sinoptiķi apgalvo, ka aizvadītajā nedēļā piedzīvotais aukstais laiks tuvākajā nākotnē neatgriezīsies.

Pēdējo 50 gadu laikā meteoroloģiskā vasara Latvijā ir kļuvusi par 17 dienām garāka, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra aprēķini. Sinoptiķu dati liecina, ka meteoroloģiskā vasara – periods, kad diennakts vidējā gaisa temperatūra ir stabili vienāda un augstāka par plus 15 grādiem, Latvijā kopumā sākas 19.jūnijā un beidzas 27.augustā.

Savu ceļu pāri Latvijai vasara sāk no valsts dienvidaustrumiem, visvēlāk – tikai jūlija pirmajās dienās – vasara sākas Kurzemes ziemeļu daļā - jūras piekrastes rajonos.

Fakts, ka šogad vasara Latvijā kopumā ir sākusies mēnesi ātrāk par ilggadīgiem vidējiem termiņiem, klimata speciālistus neizbrīna. Gaisa temperatūras ilggadīgo datu analīze liecina, ka visās gada sezonas pakāpeniski kļūst siltākas. Arī pagājušā gadā meteoroloģiskā vasara sākās agri – 16.maijā.

Parasti jūlijā vasara ir pašā plaukumā un mēneša beigās diennakts vidējās gaisa temperatūras sasniedz gadā visaugstākās vērtības. Tomēr Latvijas vēsturē ir bijuši gadi, kad šai laikā vasara jau beidzas. Tā 1987.gadā meteoroloģiskā vasara Latvijā noslēdzās jau 25.jūlijā, turpretī 2002.gadā vasaras siltumu varēja baudīt 107 dienas – no 27.maija līdz 10.septembrim.


Написать комментарий