Līvānu novada domes vadība tikās ar Rudzātu iedzīvotājiem

foto: livani.lv
foto: livani.lv

27.maijā Rudzātu Saieta namā uz tikšanos ar Līvānu novada domes vadību un speciālistiem pulcējās Rudzātu pagasta iedzīvotāji, informē Līvānu novada portāls.

Visaktuālākais jautājums, kas nodarbina pagasta iedzīvotājus, ir ceļu un ielu stāvoklis, jo īpaši aktuāla ir ceļa Rožupe – Rudzātu posma asfaltēšana. Šis ir viens no prioritārajiem ceļiem, par kura asfaltēšanu pašvaldība ilgstoši risina sarunas ar Satiksmes ministriju.

Rudzāti ir vienīgais Līvānu novada pagasts, kur ceļu uzturēšanas darbus – gan ceļu greiderēšanu vasarā, gan sniega tīrīšanu ziemā - veic pašu pagasta pārvaldes komunālās saimniecības spēkiem. Citos pagastos, kur nav attiecīgas tehnikas, tiek rīkots iepirkums un šos darbus veic ārpakalpojumu sniedzēji (firmas vai zemnieku saimniecības).

Pašvaldības pārstāvji skaidroja, ka šogad vairāk līdzekļu nekā citus gadus varēs ieguldīt ceļu klātnes grants-šķembu seguma atjaunošanā. Tas saistīts ar siltajā ziemā ieekonomētajiem līdzekļiem.

Daudz jautājumu bija par ielu remontiem Rudzātu ciematā. Domes vadība skaidroja, ka pamazām ir plānots sakārtot visu pagastu ciematu centru ielas. Jaunatnes un Mehanizatoru ielām Rudzātos šogad tiks izstrādāti rekonstrukcijas tehniskie projekti. Šie darbi būs jāveic par pašvaldības budžeta līdzekļiem, taču pakāpeniski – vairāku gadu laikā.

Iedzīvotāji norādīja arī uz gājēju ietves trūkumu līdz vidusskolai Rudzātu ciematā. Gājēji un jo īpaši bērni, kas pārvietojas pa ielas braucamo daļu, nejūtas droši, īpaši ja garām lielā ātrumā brauc smagās automašīnas.  Diemžēl šai posmā ietves izbūves darbi nav iespējami tehnisku iemeslu dēļ – ēkas ir pārāk tuvu ielas braucamai daļai. Tika pārrunāta iespēja bīstamākajās vietās vai nu izvietot „gulošo policistu”, vai arī uzstādīt ātruma ierobežojuma zīmes.

Tika aktualizēts ceļa Soltupe – Punduri – Vilcāni jautājums. Šis ceļš nav iekļauts pašvaldības ceļu sarakstā, atrodas uz privāto īpašnieku zemes, tādēļ uz steidzamu risinājumu šai jautājumā  nevar cerēt, taču speciālisti veiks izpēti, ko iespējams darīt lietas labā.

Neraugoties uz to, ka prioritāte ir ielas un ceļi, tomēr iedzīvotāji vērsa uzmanību arī uz kultūrvēsturisko piemiņas vietu sakopšanas jautājumiem. Šie darbi, piemēram, 1905.gada piemiņas vietas apkārtnes sakopšana, neprasa lielus līdzekļus, un to var paveikt pašu pagasta iedzīvotāju spēkiem, piemēram, organizējot Lielo talku. Tomēr iniciatoram jābūt pagasta pārvaldei, atzīst iedzīvotāji. Šis jautājums rosināja domes vadību apsvērt iespēju par visu novada piemiņas vietu apsekošanu, lai nepieļautu iespēju, ka kāda no tām netiek sakopta. Rudzātieši gan atzina, ka vairumā gadījumu gan novadā, gan pilsētā esošās piemiņas vietas allaž ir glīti sakoptas.

Taču iedzīvotājus satrauc vairāku Rudzātu ciemata īpašumu nesakoptība. Lielākoties šie grausti pieder privātajiem īpašniekiem. Pagasta vadība informēja, ka šobrīd notiek sarunas un sarakste ar nesakopto ēku īpašniekiem, lai panāktu to nojaukšanu vai sakopšanu.

Iedzīvotāji aicināja pagasta vadību informēt par lielākajiem pēdējos gados paveiktajiem darbiem, kā arī plānoto turpmāk. Rudzātu pagasta pārvaldes vadītāja Ruta Klibiķe informēja, ka ir rekonstruēts Saieta nams Rudzātu vidusskolā, iekārtoti dabaszinātņu kabineti, atvērtas pirmsskolas grupiņas, sakārtots ceļš Steķi – Medņevka, Rudzātu intenātpamatskolā uzbūvēts sporta stadions, atjaunots ūdensvads un atdzelžošanas iekārtas, iegādāti skolēnu autobusi, veikta ūdensvada pārbūve pagastā. Turpinās sociālā atbalsta centra veidošana, kas uzsāks darbu šogad. Sniegts atbalsts teātra kopas „Okūts” telpu apkures sistēmas sakārtošanai. 1. un 2.kārtas vienkāršotās renovācijas darbi veikti Rudzātu ciemata baznīcā, kas tagad ir sakopta un skaista pagasta vizītkarte. Rudzātu pagasta ēkā un bibliotēkā veikta apkures sistēmas renovācija. Ir jūtami aktivizēta pagasta kultūras dzīve. Nodibināts koris, kuram šogad plānots iegādāties tautastērpus. Turpmāko 3 gadu laikā Rudzātos sakārtos attīrīšanas iekārtas, kā to pieprasa vides dienesti. Turpmākos gadus notiks pakāpeniska ielu sakārtošana. Budžetā 21 453 euro piešķirti Rudzātu vidusskolas sporta zāles rekonstrukcijai, taču nākotnē plānots sakārtota arī skolas āra sporta laukumu, ko lūdza arī vecāki. Nākotnes ieceru sarakstā ir arī Rudzātu parka sakopšana un labiekārtošana.

Iedzīvotāji sapulces laikā atzina, ka būtu jāveicina atkritumu šķirošana, jo nereti paši iedzīvotāji lielgabarīta atkritumus, piemēram, iegādātā ledusskapja iepakojumu izmet konteinerā, līdz ar to citiem atkritumiem tajā vietas vairs neatliek. Pagasta vadība uzsvēra, ka atkritumu apsaimniekošana ir ļoti dārga (konteineru izvešana visā pagastā izmaksā 800 euro par vienu izvešanas reizi) un aicināja cilvēkus šķirot atkritumus un neizmest konteineros bioloģiskos atkritumus, ko var, piemēram, kompostēt.

Līdzīgi ir ar kanalizāciju, kur neapzinīgi iedzīvotāji izmet neiedomājamas lietas, piemēram, palagus.

Tika pārrunāti arī sabiedriskās kārtības jautājumi, kā arī sociālo pabalstu sistēma. Tika ierosināts novadā vairāk pievērsties vecajiem un vientuļajiem pensionāriem, piešķirot viņiem, piemēram, malku apkures nodrošināšanai. Domes vadība atzina, ka jāapzina šādu vientuļo pensionāru skaits visā novadā. Piemēram, Rudzātos tādi ir 27 cilvēki. Savukārt kritiski pagasta iedzīvotāji bija pret tā sauktajiem „simtlatniekiem”, kuri nevēlas strādāt un dzīvo uz pašvaldības un valsts pabalstu rēķina.

Tikšanās ar pagasta iedzīvotājiem pierādīja, ka daudzus jautājumus var atrisināt savstarpēju sarunu un pretimnākšanas ceļā, jo gan iedzīvotāji, gan pašvaldības pārstāvji ir gatavi meklēt dialogu, lai uzlabot iedzīvotāju dzīves kvalitāti.

Diskusijā ar sanākušajiem aptuveni 15 iedzīvotājiem no pašvaldības puses piedalījās Līvānu novada domes priekšsēdētājs Andris Vaivods, domes izpilddirektors Uldis Skreivers, Sabiedrisko attiecību un ārējo sakaru daļas vadītāja Ginta Kraukle, Būvniecības un infrastruktūras daļas būvinženieri Diāna Kleina un Ainārs Skromāns, Rudzātu pagasta pārvaldes vadītāja Ruta Klibiķe, pagasta komunālās saimniecības vadītājs Egīls Zaķis, sociālā darbiniece Zigrīda Rubīne un Rudzātu saieta nama vadītājs Juris Ostrovskis.


Написать комментарий