Skolēns sagriež kājas, jo pie kādas Rīgas skolas izbērta stiklu kaudze

foto: Mārtiņš Ziders
foto: Mārtiņš Ziders

Skolas teritorija ir vieta, kur nemitīgi atrodas bērni, un ir tikai loģiski, ka mācību iestādes teritorijai jābūt sakoptai un drošai.

Tā nebūt nav Rīgas 47. vidusskolā, tur uz milzīgiem stikliem, kas atradušies skolas pagalmā, sagriezies kāds 4. klases audzēknis.

Ceturtās klases skolnieks rotaļājies skolas teritorijā, un, uzkrītot uz milzīgas stiklu kaudzes sagriezis kājas, portālam Kasjauns.lv ziņo kāda cita skolēna satrauktā māmiņa Dita (vārds mainīts). Viņa stāsta, ka šis neesot pirmais nelaimes gadījums 47. vidusskolā. Skolu jau vairākkārt piemeklējušas dažādas nelaimes – bērni, rotaļājoties salauzuši rokas, gūti pat smadzeņu satricinājumi. Māmiņa ir noraizējusies – kur skatās pedagogi, kuri brīdī, kamēr bērns atrodas skolā, par to ir atbildīgi?

Par stiklu izcelsmi neko nezina

„Bērns uzkrita uz stiklu kaudzes, kura atradās skolas teritorijā pie atkritumu kastēm. Pienāca klāt skolas policists un aiznesa pie medmāsas, kura arī sniedza pirmo palīdzību un izsauca ātros. Puikam slimnīcā uz kājām uzliktas vairākas šuves,” notikušo raksturo 47.vidusskolas skolēna mamma Dita. Viņa uzskata, ka par notikušo atbildīga skola un tās saimniecības daļas vadītāja, nu ir bail arī par savu bērnu, ja skolā var notikt šādas lietas. Pēc notikušā skolas teritorijā esošā stiklu kaudze nekavējoties aizvākta.
Sazinoties ar 47.vidusskolas skolotāju Ilvu Šembeli, kura ir arī klases audzinātāja puisītim, kas uz stikliem sagriezies, izdodas noskaidrot, ka stiklu kaudzi skolas teritorijā atveduši kādi svešinieki, un tas noticis naktī. „Skolas saimniecības daļas vadītāja konstatēja šo stiklu kaudzi tikai nākamajā rītā. Paši nezinām, no kurienes tie varēja uzrasties, jo skola mums renovēta, un paši stiklus tur nelikām. To droši vien izdarījis kāds svešinieks, jo ir reizes, kad mūsu skolas konteinerus izmanto sveši cilvēki, lai tajos izgāztu savus
atkritumus,” stāsta Šembele.
Skolotāja piebilst, ka negadījums noticis jau pēc stundu beigām, un 4. klases skolēni ir pietiekoši pieauguši, lai aizietu pēc skolas mājās paši, vecāki tiem pakaļ nenāk. Arī skolotājas uzdevums neesot pēc stundu beigām skraidīt pakaļ visiem skolēniem, lai kontrolētu, ko viņi dara pēc stundu beigām. Notikušais izrunāts ar visiem klases skolēniem un nodotas arī drošības instruktāžas – kur drīkst rotaļāties un kur nedrīkst, lai līdzīgas nelaimes vairs neatkārtotos.

Par notikušo atbildīga mācību iestāde

Par radušos situāciju Izglītības kvalitātes valsts dienesta direktora vietnieks Maksims Platonovs stāsta, ka šādas situācijas nav pieļaujamas, jo izglītības iestādes teritorijā, iestādes vadītājam ir jānodrošina audzēkņiem droši apstākļi un nekaitīga vide. Taču, vai tas ir pārkāpums, vai nē, jāizvērtē no visām iesaistītajām pusēm.
Arī Tiesībsarga biroja Bērnu tiesību nodaļas vadītāja Laila Grāvere atzīst:  „Ja mācību iestādes pagalmā atrodas stiklu kaudze, uz kuras bērns, netīšam uzkrītot, smagi sagriežas, atbildīga ir mācību iestāde. Izglītības iestādes pienākums ir gādāt par bērnu drošību, tas noteikts vairākos normatīvajos aktos.” Tāpat Grāvere piebilst, ka bērna vecākiem ir tiesības vērsties Izglītības kvalitātes valsts dienestā un lūgt izvērtēt izglītības iestādes vadītāja atbildību.


Написать комментарий